Onvoorzichtigheid gaat door

We hebben hier de laatste keer opgemerkt dat een aantal mensen in ’s lands vergaderzaal verzuimd hebben hun mond- en neusbedekking mee te nemen en/of te gebruiken. Tot die groep behoorden de huidige minister van LVV, de voorzitter van de Abop en de PL-voorzitter, om maar enkele prominenten te noemen. Nu blijkt dat de voorzitter van de PL, de 77-jarige Paul Somohardjo, positief is getest op Corona. Of is hij die dag in DNA besmet geworden door iemand anders, of hij heeft het virus meegenomen naar DNA. Ook de ondervoorzitter van de NPS, de medicus Jerrel Pawiroredjo, blijkt positief te zijn getest. De Abop, VHP, NPS en PL hebben de afgelopen dagen vaker meetings gehad. We hebben gezien dat men in deze meetings te dicht op elkaar zit en concessies doet met het opzetten van de mondmaskers. De kans is groot dat de coalitieleiders van de nieuwe coalitie elkaar hebben besmet, maar de toekomst zal dat uitwijzen. De kans is groot dat op 29 juni 2020 in DNA, de nieuwe DNA-leden, het DNA-personeel, journalisten en aanwezige familieleden elkaar hebben besmet. In principe moet een deel van deze mensen rondom de PL-voorzitter en de NDP-ondervoorzitter in quarantaine en ook de mensen die op de dag van 29 juni in contact waren met de besmette mensen. Wat de PL-voorzitter betreft, willen we 3 dingen benadrukken. Dicht op de verkiezingen heeft deze politicus, ondanks de social distance regels, gewoon onder de mensen gelopen en heeft hij de mensen ook een hand gegeven. Ook verzuimde hij een mond- en neusbedekking te dragen. Ten tweede, door de ‘drive-in’ vergadering te houden waar mensen in een zaal uit hun auto stapten, heeft de PL-voorzitter enkele dagen voor de verkiezing het samenscholingsverbod overtreden. Ten derde, de PL-voorzitter is een van de weinige politici in Suriname die heel regelmatig op vergaderingen opschept over zijn gezondheid. Hij zit in een Covid risicogroep, omdat hij bejaard is, maar hij hoeft niet te vrezen omdat hij fit of misschien zelfs superfit. Maar de PL-voorzitter maakt wel een fout door ervan uit te gaan dat de mens zelf volledig beschikt over de eigen gezondheid. Ook is het een fout om ervan uit te gaan dat de gezondheid niet vergankelijk is. Er zijn nog prominente personen in Suriname die ervan uitgaan dat zij geluk hebben in het leven en dat grote nood hen altijd bespaard is gebleven, althans dat ze er altijd ervan af zijn gekomen. Wat zou Corona dus hun kunnen aandoen? Deze personen geloven niet in de voorzichtigheid, ze zien het aandoen van een mond- en neusbedekking als een teken van zwakte. Die zwakte willen ze niet tonen. Dat zien we ook bij enkele presidenten in de wereld zoals die van de USA en Brazilië. Ze gaan ervan uit, ze zijn bofkonten, hun zal niets overkomen. Hopelijk komen deze mensen alsnog tot bezinning. Wat voor effect dit alles zal hebben op de vervroegde overname van de coalitie van de Abop, VHP, NPS en PL, zal nog de komende dagen blijken. De PL-voorzitter heeft zich ziek aangemeld bij de arts en zal dus waarschijnlijk de komende dagen in het ziekenhuis doorbrengen.   

Opvallend nieuws was gisteren het bericht van protesten op en rondom Port of Spain. Het heeft te maken met het doodschieten van 3 mannen door de politie. Deze 3 mannen werden verdacht aandeel te hebben in de dood van een politieman. Het is dus mogelijk dat de politie gewoon met de vermoedelijke daders heeft afgerekend. De politie verklaart dat de mannen tijdens een schotenwisseling zijn neergeschoten. Maar beelden vanuit camera’s in de buurt wijzen juist uit dat de 3 mannen geen verzet hebben gepleegd en zich juist hadden overgegeven. Toen dit bekend werd, zijn er protesten uitgebroken in en rondom hoofdstad Port of Spain. Daarbij zouden weer mensen zijn neergeschoten waaronder een 3 maanden zwangere vrouw. Die zou naar buiten zijn gegaan in de plaats Beetham om te aanschouwen wat er gaande was en het een en ander vast te leggen. De politie probeert zich te verschonen door de burgerlijke protesten te schuiven in de schoenen van een criminele oftewel een terroristische organisaties. Deze zou een georganiseerde actie van burgerlijke ongehoorzaamheid hebben uitgelokt en georganiseerd. Gebouwen en auto’s zijn in brand gestoken, straten zijn gefabriceerd. Er is geschoten op een gebouw van het openbaar ministerie; de kogel heeft niemand geraakt. De politie heeft de zoon van leider Yasin Abu Bakr van de islamitische organisaties Jamia Islamia, Fuad Abu Bakr, gearresteerd. Fuad Abu Bakr is een opkomende politicus die voorzitter is van de relatief nieuwe partij New National Vision. De regering verklaart nu ook dat criminele organisaties mensen hebben betaald om onrust te stoken en te veroorzaken en zelfs om op de politie te schieten. Meer dan 70 personen zijn door de politie gearresteerd. De Jamia Islamia, de organisatie die eerder gepoogd heeft de regering op de eilandstaat omver te werpen, en de Trinidadiaanse regering en politie leven op gespannen boet met elkaar. In het afgelopen jaar is het aantal doden door een politiekogel gestegen met 86%. De komende dagen zal duidelijk worden in welke mate criminele organisaties echt achter de onrusten zitten en wat precies de toedracht is van de dood van de 3 mannen door de politie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: