Kennisinstituut Duurzame Verpakkingen moet bijdrage leveren aan afvalproblematiek

SuReSur: “We lopen teveel achter op innovatieve zaken in de wereld”

Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) is van plan om via een ‘kennisinstituut duurzame verpakkingen’ een bijdrage te leveren aan de afvalproblematiek in Suriname. Het is de bedoeling om stakeholders te adviseren over verpakkingsmaterialen. Projectcoördinator Henk Ramdjan zegt dat het belangrijk is om te weten wat voor soorten verpakkingsmaterialen ons land binnenkomen. Bedrijven zullen moeten aangeven waaruit hun verpakking bestaat. “Bepaalde materialen zijn niet recyclebaar”, licht Ramdjan toe. “Als je van tevoren weet hoeveel ton aan materiaal het land binnenkomt, dan kan je afspraken maken om dit te verwerken en weer te verkopen.” Gegevens ten aanzien van de samenstelling van de materialen kunnen de importeurs vragen bij de fabrikanten van de producten, legt Ramdjan uit. Deze zaken wil de organisatie via de overheid regelen en de projectcoördinator zegt dat het de bedoeling is om ook studenten te stimuleren om met innovatieve ideeën te komen

.

De kennis op de universiteit over verpakkingen zal in samenwerking met buitenlandse universiteiten worden verhoogd. Er zijn ook plannen voor een databank. Hierin kunnen producenten zien welke verpakkingsmaterialen er voor hun producten beschikbaar zijn, zodat ze de juiste keuze kunnen maken. “Momenteel is er te weinig kennis op dit gebied, ook bij de overheid”, benadrukt Ramdjan. “Door meer kennis te vergaren, krijgen we duurzame economie, want nu weten we ons geen raad met het afval.” Bepaalde afval is ook niet te recyclen. Klanten kunnen op die manier ook bepalen welke producten ze zullen aanschaffen. 

Het instituut zal gekoppeld zijn aan een instituut in Nederland en enkele andere universiteiten. “We lopen teveel achter op innovatieve zaken, die zich afspelen in de wereld.” Het instituut krijgt een aparte identiteit, schetst Ramdjan. Studenten uit Nederland zullen stagelopen om de zaak te helpen begeleiden.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: