Van halte tot halte met de taxi

Deel 23

Dagblad Suriname ging de straat op in het door het Coronavirus geteisterde Paramaribo en sprak willekeurig meerdere personen aan. Klopte aan bij informanten en zij die doorgaans spraakzaam zijn over alles wat er gebeurd is in Suriname, gedurende bijna 45 jaar staatkundige onafhankelijk, die op 25 november 2020 gevierd/herdacht zal worden?

Mannen aan het woord

Het ging niet om vraaggesprekken maar ‘man mit’ man’. Er werd gesocialiseerd, missies, visies, gedachten en herinneringen opgehaald over hoe het onafhankelijk Suriname is gegaan (vergaan?). In verband met Vaderdag werd selectief gekozen voor mannen, die hun hart op de een of andere manier luchtten.

Sombere stemming

De ontmoetingen hadden een sombere stemming. Er straalde geen echte levensvreugde vanuit. Er wordt van alle kanten gehoopt dat het beter zal gaan met Suriname. Van vastberadenheid wordt niet veel gemerkt. Aan de taxichauffeur, die toehoorder was, werd gevraagd welk gesprek het meest heeft aangesproken. Hij verwees naar een gesprek tussen geldwisselaars. Wij varen op zijn kompas.

De koers van de US$

Een Guyanese pastoor van een Volle Evangeliekerk, die kerkdiensten houdt in de woonkamer van zijn huis, trachtte in de omgeving van de Centrale Markt Amerikaanse dollars te wisselen naar SRD. “Ik ben langs meerdere wisselaars gegaan of zij hebben mij benaderd. Niemand bood meer dan SRD 13 aan. Ik kon niet anders dan toegeven, omdat ik vanwege Vaderdag kerkgenoten wilde verassen met een voedselpakketje.”

Satan gaat rond als een briesende leeuw

“Toen ik van huis ging, had ik een wisselkoers van SRD 15, maar ik ben er bedrogen uitgekomen. Ik kwam er al gauw achter dat satan rondgaat als een briesende leeuw. Ik haalde een bundel vijfhonderd 1 dollarbiljetten tevoorschijn, die ik gedurende een paar jaar bij elkaar heb gespaard. De wisselaar weigerde die voor SRD 13 te kopen. Mij werd mij SRD 12 aangeboden. De wisselaars haalden aan dat 1 dollarbiljetten voor minder worden gekocht, omdat zij een bulk aan papier vormen, die langs de illegale weg vanwege hun volume moelijker verplaatst kunnen worden.”

Coronavirus en gebedsgenezing

“U vraagt mij als gebedsgenezing niet beter werkt dan voedselpakketten. Er zijn veel discussies over bijvoorbeeld de vraag of men op basis van Bijbelse principes lichamelijke genezing mag verwachten. Ik geef de gelovigen geen valse hoop, zoals critici van gebedsgenezing beweren. Voor mij is gebedsgezing een norm.”

Gebedsgenezing in alle culturen

“Zieken en blinden genezen, zalven, melaatsen reinigen, boze geesten uitdrijven, alle lichamelijke, geestelijke en andere tekortkomingen en problemen worden door de Heer schoongewassen. Niet alleen in het Christendom, maar onder alle culturen en geloven komt deze vorm van reinigen naar geest, ziel en lichaam voor. Het Coronavirus niet uitgezonderd. Jezus heeft zelfs doden opgewekt.”

Heeft u een boodschap of advies voor de komende regering?

Pastoor in een stortvloed van woorden: “Als je antwoord geeft voordat je hebt geluisterd, ben je een dwaas. Je maakt jezelf belachelijk. Als je sterk van geest bent, blijf je overeind in tijden van ziekte. Maar als je opgeeft, wie kan jou dan nog helpen? Verstandige mensen worden steeds wijzer. Hun hart en oren zoeken steeds naar wijsheid.”

Een klap op de mond

“Mensen die denken alles beter te weten, doen waar ze zelf zin in hebben. Ze worden kwaad als iemand hun goede raad geeft. Dwaze mensen proberen niet wijze dingen te zeggen. Ze zeggen gewoon alles wat er in hen opkomt. De woorden van deze mensen veroorzaken ruzies. Hun mond vráágt gewoon om een klap.”

Woorden die doden

“Zij storten zichzelf in het ongeluk door de dingen die ze zeggen. Hun eigen woorden doden hen. Ik heb het over alle mensen. Ook over u en ik, want de wijze waarop wij van gedachten wisselen, wil erop lijken dat iedereen fout bezig is, behalve wij tweeën. Maar wij zijn ook mens en niet vrij van zonden.”

De tong van de mens

“Een ruzie is een sterkere blokkade dan de tralies van een gevangenis. Je zal zelf de gevolgen dragen van de dingen die je zegt. Je woorden geven je altijd de beloning die je verdient, goed of slecht. Je tong heeft de macht over leven en dood. Als je je mond zijn gang laat gaan, zal je daarvan de gevolgen dragen.”

Einde maken aan ruzie

“Er kan een einde gemaakt worden aan ruzies en tegenspoed. Vechters kunnen uit elkaar gehaald worden. Maar het is gemakkelijker om een land te veroveren, dan om het weer goed te maken met iemand die je hebt gekwetst.”

Alle lof aan de Heiland

De spreker werd gefeliciteerd met de woorden: “Goed gesproken pastoor”. Zijn reactie was: “Alle heil aan God! Wat ik daarnet heb gezegd, komt vrijwel letterlijk uit de Bijbel. Ik heb zoals u wenste een boodschap van mijn Leidsman, gestuurd naar de regering, waar wij allemaal deel van uitmaken. Amen!”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: