Alice Amafo: ‘Geen spijt van vertrek uit Abop’

Alice Amafo, voorzitter van de Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie (VVD), heeft geen spijt van haar besluit uit 2018. Toen besloot zij om haar lidmaatschap bij de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) op te zeggen. “Ik heb een bewuste keus gemaakt en ik heb voor een bepaalde weg gekozen. Dat is geheel conform de overtuiging waarom ik in de politiek ben gestapt. Dat is dat alle Surinamers de gelegenheid moeten krijgen om een goed en degelijk leven te hebben in dit land. Daar blijf ik achter staan”, stelt Amafo tegenover Dagblad Suriname. De VVD staat landelijk op nummer 3 als het gaat om politieke partijen die de minste kiezers achter zich hebben weten te krijgen. De Abop van Ronnie Brunswijk aan de andere kant, is met 9 DNA-zetels, landelijk de derde sterkste en grootste partij. De geel-zwarte partij kreeg in totaal 24.956 bij de verkiezingen van 25 mei 2020 en mag hiermee binnenkort de post van vicepresident, parlementsvoorzitter en de ministersposten Justitie en Politie, Handel, Industrie & Toerisme,  Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling invullen. 

‘Wij praten altijd’

Amafo benadrukt dat haar vertrek uit de Abop niet betekent dat er geen contact meer is met die partij. “Wij praten altijd. Politieke partijen vertegenwoordigen een bepaald idee over hoe ze zaken willen zien gaan in het land. Bij ons vooral gaat het om de volkspolitiek en dat die boodschap begrepen moet worden. Wij zullen daarmee doorgaan. Dat maakt niet uit of we het moeten verkondigen aan andere politieke partijen. Zolang het gaat om Surinamers, zijn we daar met onze boodschap. Onze overtuiging is dat de totale Surinaamse bevolking het goed moet hebben”, aldus de VVD-voorzitter. Bij de afgelopen verkiezingen (2020) was Amafo lijsttrekker van de VVD in Paramaribo. Zij kreeg 84 stemmen. Op de vraag of zij in de komende periode nog politiek actief zal blijven, zegt de politica dat zij als voorzitter van de partij de taak heeft om leiding te geven aan een beweging. “En wij gaan daarmee door”, benadrukt zij.

Twee maal minister geweest

Amafo heeft het lidmaatschap van de Abop op 7 maart 2018 schriftelijk opgezegd. Amafo liet partijleider Brunswijk schriftelijk weten dat zij de Abop niet langer als een organisatie ziet, waarin zij een bijdrage kan leveren om de aspiraties van het Surinaamse volk te helpen realiseren. Zij was geruime tijd niet meer actief binnen de partij. Amafo was in het kabinet Venetiaan-Sardjoe minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Zij was de jongste minister in die periode. Zij moest echter in 2007 gedwongen haar portefeuille inleveren na een schandaal over het gebruik van staatsmiddelen voor de viering van haar verjaardag.  In het kabinet Bouterse-Ameerali werd zij uiteindelijk minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Tijdens de verkiezingen van 2015 behaalde zij als lijsttrekker van de Abop in Paramaribo 1.863 stemmen. Ondanks het feit dat de Abop wel een zetel bemachtigde in de hoofdstad, bleek lijstduwer Edward Belfort met 5.759 stemmen op voorkeur de zetel naar zich te hebben toegetrokken.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: