Krishna Mathoera: Uitbetalen twk en verhoging toont inborst van de regering; gevoel voor het volk ontbreekt

Dit heeft alles te maken met integriteit

Nadat Dagblad Suriname wereldkundig maakte dat de regering had besloten om “bevroren” achterstallige gelden uit te betalen, is er veel commotie ontstaan in de samenleving. In 2017 kregen ambtenaren een loonsverhoging van 25%, die terugliep tot januari 2017. Verhoging van salarissen van ambtenaren betekent dat de schadeloosstellingen van leden van de regering en het parlement ook omhooggaan. Echter besloot president Bouterse dat gelet op de noodlijdende situatie van het volk, de loonsverhoging niet doorgetrokken zou worden naar de ministers, de vicepresident en de president. Echter laat de regering nu weten dat de nieuwe bezoldigingsreeks, te rekenen van 1 januari 2017, de over 1 januari 2017 t/m augustus 2018 te betalen twk, alsook de achterstallige verhoging van 25%, alsnog toe te kennen en uit te betalen. Ministers, adviseurs zullen ten gevolge hiervan honderdduizenden SRD’s ontvangen en de president en vp zullen bedragen boven de half miljoen SRD ontvangen.

Zegt A, doet B

Reagerend op het besluit van de regering zegt herkozen VHP-Parlementariër Krishna Mathoera dat dit alles te maken heeft met de integriteit van de regering. “Wanneer ze iets zeggen doen ze het andere. Bij deze leiders hebben we gezien dat ze zich niet aan hun woord houden. Het is kenmerkend geweest voor de NDP-regering dat ze A zeggen en B doen. Of zeggen B en doen C. Dit geeft gewoon duidelijk aan dat de regering geen empathie heeft. De verbondenheid met het volk is er niet. Het gaat alleen om zichzelf. Het gevoel van medeleven ontbreekt. Grote delen van de samenleving zijn ernstig getroffen door het Coronavirus pandemie en de daaropvolgende maatregelen. We zien dat er veel sociale organisaties zijn, die moeite doen om het leed van het volk te lichten. Er wordt geld ingezameld en er worden goederen gedoneerd, zodat de personen in nood geholpen kunnen worden. Maar dan zien wij dat een regering, die 10 jaren geregeerd heeft en de staatskas helemaal leeg heeft gemaakt, dan nog probeert de laatste centjes leeg te krabben. Dit, terwijl financiële middelen vooral heel hard nodig zijn in de zorgsector. Het is echt genoeg geweest.”

VHP diende initiatiefwet

De hele Covid-situatie leert ons hoe kwetsbaar wij als mensen zijn, zegt Mathoera. “Je kan nergens met al het geld. Je kan niet op reis. Je kan geen mooie dingen doen. Maar dan nog hebben de mensen lef om tot zulke handelingen over te gaan. Je mag miljoenen hebben, maar je kan niets ermee. Ze hadden zoveel kritiek op mij. Ik had een dubbel salaris. Maar ik heb mijn ontslag aangenomen. Integendeel zie je het dat als het om anderen gaat, zij ready zijn vinger te wijzen. Maar als het om hun zelf gaat, houden ze helemaal geen rekening. De verhoging was bij wet. Maar de president had een besluit genomen dat de verhoging voor topfunctionarissen bevroren wordt. Kennelijk is het alleen bij woorden gebleven. De NDP heeft de wetten gemaakt, dus nu kun je niets doen. De VHP had toen wel in het parlement een initiatiefwet ingediend om de verhoging voor DNA-leden te bevriezen. Maar dat is nooit op de agenda geplaatst. Het is alleen in een huishoudelijke vergadering besproken. Er werd gesproken over een solidariteitsfonds, maar het is nooit behandeld. Wij hebben toen als VHP’ers  wel sociale activiteiten uitgevoerd.” Maar feit blijft dat de DNA-leden wel hun verhoging hebben ontvangen en ook hebben geaccepteerd.

“Maar nogmaals, dit heeft alles te maken met de integriteit van de mens. Zoiets heeft te maken met je inborst je attitude, de normen en waarden. Wat is voor hun belangrijk, het volk of eigen zak”, aldus Mathoera.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: