Grote verliezen landbouw in Nickerie door lockdown

De 54-jarige landbouwer Ganga is al zowat 15 jaren actief in Nickerie. Hij heeft toch wel aanzienlijke schade geleden door de total lockdown. Hij probeerde toestemming te verkrijgen van dc Nisha Kurban om zijn groente zoals gewoonlijk naar Paramaribo te transporteren, maar kon die niet krijgen, zelfs niet nadat hij via LVV geprobeerd had de bemiddeling in te roepen van regiocoördinator Van der Kooye. Naar zijn zeggen lijdt hij alleen aan kool al een verlies van meer dan SRD 100.000.

Zo was hij genoodzaakt duizenden komkommers, tomaten, boulanger, kool en meer weg te gooien, omdat wanneer hij het zou willen weggeven, de meesten zouden zeggen dat hij dat alleen maar doet omdat hij ze niet kan verkopen. “Maar ik moet toch ook verkopen om mijn investering eruit te halen. Er zijn kosten als arbeid en benzine. Als een waterpomp stuk is, moet ik onderdelen kunnen kopen. Als de markten gesloten zijn, heb ik geen afzet. Veel wordt weggegooid en heb ik ook geen inkomen. Maar ik kan toch niet planten om het dan allemaal weg te gooien?”

In Nickerie zelf heeft Ganga niet erg veel afzet, omdat naar zijn zeggen 60% van de Nickeriaanse bevolking zelf in het klein groente verbouwt. Als zijn productie niet naar de stad mag, heeft hij dus een groot probleem. In Nickerie heeft hij misschien afzet voor 100 of 200 kilo kool, in Paramaribo zet hij duizenden kilo’s af. Het is dus wel essentieel dat hij naar de stad moet kunnen om zijn product af te zetten. Met ditzelfde probleem zitten dus meerdere boeren wanneer er een total lockdown is.

Ganga is erg blij dat de lockdown versoepeld is, zodat hij een kleine inhaalslag kan maken. “Dat ding met letters werkt niet goed. Maar gelukkig kan ik nu weer mijn producten naar Paramaribo brengen voor verkoop. Daar ben ik wel blij om en dan is mijn bedrijf nog te redden.”


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: