“We doen het samen!”

Namens het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) waren op de persconferentie van maandag 22 juni van het Covid-19 team zowel kolonel D. Veira als majoor Babel aanwezig als sprekers.

Kolonel Veira benadrukte vooral het gunstig resultaat dat de total lockdown geboekt heeft, ondanks de begrijpelijke weerstand ertegen en de twee weken van ongemak, en dankte de samenleving voor de gebrachte offers. Ze liep nogmaals alle bekende voorschriften na, en drukte de samenleving op het hart al deze maatregelen goed na te leven. “We doen het samen!”, zei Veira. 

  • Bedrijven/organisaties kunnen wederom hun activiteiten hervatten met normale openingstijden, maar rekening houdend met de “avondklok” en de veiligheidsvoorschriften zoals social distancing, hygiëne, mond-neusbedekking. De constructie van per alfabetische volgorde op straat gaan geldt dus niet meer.
  • Hotels, casino’s, gebedshuizen, overdekte groente/fruit stands, vis/vleesmarkten en bordelen, overdekte sportscholen blijven vooralsnog gesloten vanwege het samenscholingsverbod van 5 personen, maar dit wordt in de komende week geëvalueerd. Contactsporten zijn eveneens nog niet toegestaan.
  • Afhaal en delivery diensten van restaurants zijn ook weer toegestaan, eveneens met inachtneming van de voorschriften. 
  • Bejaardentehuizen, tehuizen voor mensen met een beperking en kindertehuizen mogen slechts 1 vaste bezoeker per persoon toelaten voor de bewoners, en fysiek contact is af te raden
  • Binnenlandse vluchten van goederen en personen worden weer gecontroleerd toegestaan.

Iedereen kan dus weer gaan werken, zegt Veira, maar men moet wel de 1.5-2 meter afstand in acht nemen. Ook is geen toestemmingsbriefje meer nodig voor verplaatsingen binnen Suriname.

Majoor Babel verduidelijkte dat haar antwoord met betrekking tot het vraagstuk van de Skalians verkeerd uitgelegd is geworden, en dat ze slechts bedoelde te zeggen dat er geen instructies zijn die de operaties van de skalians verbieden volgens de geldende wetten en regels die door hoger gezag zijn uitgevaardigd. Ze had bij de laatste persconferentie de Skalians genoemd als te zijn onderdeel van de “essentiële diensten”. Ook zij riep de bevolking op zich te houden aan instructies van de veiligheidsdiensten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: