Internationale Yoga Dag: “Yoga Thuis en Yoga met het Gezin”

Het was op 21 juni Internationale Yoga Dag. Het is een dag uitgeroepen door Verenigde Naties. Het thema van dit jaar was “Yoga at home and Yoga with the family”. In haar berichtgeving heeft de Indiase Ambassade met M. S. Kanyal als ambassadeur bekendheid gegeven aan het gebeuren. “Yoga at home and Yoga with the family” of te wel “Yoga Thuis en Yoga met het Gezin”. Dit is namelijk het gevolg geweest van de coronapandemie. In normale omstandigheden worden er bijeenkomsten gepland en yoga oefeningen gedaan. Dit jaar is met dit thema een beroep gedaan om yoga thuis uit te oefenen. Dit is de 6e editie van Internationale Yoga dag. De Ambassade van India in Paramaribo kent een professionele yogaleraar op haar culturele afdeling, Swami Vivekananda Cultureel Centrum. Er wordt hier regelmatig yogalessen gegeven voor yogaliefhebbers van alle rangen, standen en leeftijdsgroepen. Als gevolg hiervan neemt de vraag naar yogalessen in heel Suriname toe. Sommige organisaties in Suriname hebben yoga zelfs gecombineerd met zumba dans, tai chi en pranic healing. Vermeldingswaardig is dat er naast het Swami Vivekananda Cultureel Centrum meer dan 15 yoga scholen actief zijn. Bij de Yogische levensstijl draait alles om bewust en duurzaam leven. De gelegenheid wordt ook te baat genomen om wereldwijd het bewustzijn te vergroten over de noodzaak om yogaproducten te gebruiken die zijn gemaakt  van jute, rubber en andere milieuvriendelijke methoden om duurzaamheid te garanderen.

In de woorden van de Premier van India, Narendra Modi, “Yoga geeft gemoedsrust. Mensen die vrede hebben met zichzelf, hebben ook vrede met anderen. Zulke mensen bouwen harmonieuze naties en zulke naties bouwen een harmonieuze wereld”.  Internationale Yoga Dag is een bewijs van de kracht en wereldwijde populariteit van yoga om mensen over de hele wereld bij elkaar te brengen. Het is een festival van eenheid, harmonie en eenheid onder de internationale gemeenschap. Yoga is afgeleid van twee grondslagen, namelijk Verbinding en Concentratie. Het verbindt lichamelijke gezondheid met mentaal evenwicht en emotionele rust en bevordert concentratie en gerichte aandacht. De befaamde wijsgeer Patanjali, die de eerste yogafilosofie vóór 400CE opstelde, definieert yoga als een vermogen van een persoon om zijn eigen willekeurige gedachten te beheersen, stil en kalm te worden en zo innerlijke harmonie te creëren. Yoga is een holistisch systeem waarin geest en lichaam samenwerken en volledig worden verkwikt door fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en  meditatie, die helpen bij het algehele welzijn van een individu. Deze informatie werd verstrekt en de oproep om te kijken naar een live yoga sessie werd gedaan aan de gemeenschap.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: