Dexamethasone: een Covid-19 wondermiddel?

Deze week leek het alsof er een “nieuw medicijn” zou zijn ontdekt tegen Covid-19…niets is minder waar. Dagblad Suriname sprak er met dokter Ruben del Prado over. “Dexamethasone is geen nieuw medicijn. Het is een corticosteroïd hormoon, dat voor het eerst werd gebruikt in 1961. Het wordt voornamelijk toegepast bij artritis, bij ziekten van het immuunsysteem, bij allergieën, huid- en oogaandoeningen en ook bij bepaalde vormen van kanker.

“Het is absoluut geen geneesmiddel voor Covid-19 en ook geen middel dat Covid-19 kan voorkómen”, zegt Del Prado. “Het middel is een paar dagen geleden heel spectaculair in de internationale media gebracht door Britse onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Uit hun voorlopig onderzoek is namelijk gebleken dat  ongeveer 30 procent van doodzieke Covid-19 patiënten, die aan beademingsapparaten zijn aangesloten, niet komt te overlijden, indien men Dexamethasone krijgt toegediend. Hun onderzoek lijkt er ook op te wijzen dat ongeveer de helft van  de iets minder kritieke Covid-19 patiënten, die wel al zuurstof toegediend krijgt, niet dood gaat indien zij Dexamethasone krijgt toegediend”, zegt de arts verder.

Volgens Ruben del Prado betekent dit dat het middel het aantal overlevenden zou kunnen vergroten bij mensen die al heel erg ziek zijn. Die mensen hebben doorgaans dan ook al ernstige schade aan de longen en misschien ook aan andere organen. “Ik zou blij zijn als we een middel hadden gevonden, dat ervoor zorgt dat je niet zo ernstig ziek wordt. Maar dat is dit middel dus niet. Het kan ook niet voorkomen dat je besmet raakt!” Del Prado vertelt verder dat ernstig zieke patiënten, die Covid-19 overleven, vaak nooit meer goed kunnen ademen, en dat soms ook andere organen in het lichaam zijn aangetast. “Covid-19 blijft dus een verschrikkelijke aandoening als je daar ernstig ziek van bent geworden. Gelukkig worden de meeste mensen niet zo ziek. Maar wie aan de beademing moet, daar gaan toch de meeste mensen van dood. In Suriname zijn alle mensen die zo ernstig ziek waren, overleden. Ik moet er wel bij vertellen dat de meeste mensen, die aan Covid-19 komen te overlijden, ook die in Suriname, meestal andere, onderliggende ziekten hadden, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid, die door deze virusinfectie verergeren en tot de dood kunnen leiden”, zegt Del Prado

Het is internationaal vastgesteld dat een bestaand medicijn of geneesmiddel, dat voor een specifieke aandoening bestemd en goedgekeurd is, niet automatisch voor iets anders gebruikt mag worden. Daar is officiële toestemming van zowel de internationale als van de nationale gezondheidszorg- en farmaceutische autoriteiten voor nodig. Dat was bijvoorbeeld het geval met het antimalariamiddel Hydroxychloroquine, dat plotseling door sommigen werd gezien als een middel tegen Covid-19. In sommige landen wordt dit toch als zodanig gebruikt, terwijl recent onderzoek heeft uitgewezen dat het middel niet geschikt is om Covid-19 te behandelen. Belangrijk is, zegt Del Prado, dat het formeel wetenschappelijk onderzoek naar dit middel nog niet is gepubliceerd. De onderzoekers hebben dit aan de media medegedeeld, omdat het een respectabel onderzoeksteam is en omdat het erg hoopgevend is. “Hopelijk worden de bevindingen bevestigd door andere onderzoekers. Maar het is geen preventiemiddel, het zorgt er niet voor dat je niet ziek wordt. Het is een middel dat, wanneer je al haast op sterven ligt, je kansen enigszins vergroot, en alleen artsen kunnen weten wanneer het als laatste redmiddel ingezet kan worden”, zegt dokter Ruben del Prado.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: