Militaire spanningen stijgen aan de grens tussen India en China

De hevigste grensconflicten tussen India en China in meer dan 40 jaar hebben 20 Indiase soldaten het leven gekost en de spanningen tussen de nucleair bewapende rivalen, die elkaar steeds meer als strategische rivalen zien, verergerd.

Minstens 20 Indiase soldaten, waaronder een kolonel, stierven aan ernstige verwondingen in temperaturen onder het vriespunt, zeiden Indiase ambtenaren, nadat de twee partijen rotsen hadden geworpen en klappen hadden uitgewisseld in het hoogtepunt van een maandenlange impasse in de Galwanvallei bij de Lijn van de Feitelijke Controle die de twee landen scheidt.

Er zijn geen schoten afgevuurd omdat de patrouillerende soldaten van geen van beide partijen vuurwapens dragen, overeenkomstig de voorwaarden van het onopgeloste grensgeschil, zeiden de Indiase ambtenaren, die spreken op voorwaarde van anonimiteit, omdat ze niet gemachtigd waren om informatie te onthullen.

Toch was het het ergste geweld sinds 1962, toen een oorlog over de voltooiing van claims op het afgelegen Himalaya gebied eindigde met een ongemakkelijke wapenstilstand.

Duizenden soldaten, gesteund door pantserwagens en artillerie, hebben zich bij de grens opgesteld. De gevechten zijn niet ongewoon, maar de Indiase autoriteiten zeggen dat China de lat hoger heeft gelegd toen zijn troepen de controle over het land schonden.

China beschuldigde de Indiase strijdkrachten van “provocerende aanvallen” op zijn troepen. Het Chinese ministerie van Defensie heeft bevestigd dat er ook slachtoffers zijn gevallen aan zijn kant, maar dat er geen cijfers zijn.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: