Poetin 20 tumultueuze jaren aan de macht

De Russen zullen op 1 juli stemmen voor goedkeuring of verwerping van constitutionele hervormingen die het mogelijk maken dat president Vladimir Poetin aan de macht blijft als hij tot 2036 wordt herkozen in plaats van in 2024 af te treden.

Op 16 maart keurde het Grondwettelijk Hof van Rusland de door president Poetin voorgestelde amendementen op de wetten van het land goed, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor het effectief worden van een president voor het leven.

De Russische Communistische Partij is een campagne gestart om de voorstanders aan te sporen tegen de amendementen te stemmen. Alle 43 leden van de Communistische Partij in het Russische parlement hebben tegen de bepaling gestemd.

Alexei Navalny, een uitgesproken criticus van Poetin, heeft er bij de Russen op aangedrongen de stemming te boycotten. “Er is een epidemie gaande in het land. Stemmen is onveilig; daarom is het immoreel om supporters te roepen naar de verkiezingen,” zei Navalny, volgens de Meduza-nieuwswebsite.

Op 6 juni, na meer dan twee maanden van lockdown, hief de burgemeester van Moskou, Sergei Sobyanin, de beperkingen van het coronavirus op te midden van de suggesties die de politiek van het Kremlin achter zijn beslissing hadden liggen.

In een andere poging om de kiezers te verleiden, organiseert het stadsbestuur van Moskou een verloting van twee miljoen cadeaubonnen voor degenen die gaan stemmen.

De strategen van het Kremlin hebben het referendum van 1 juli opgezet als “een viering van de overwinning” op de pandemie. Echter, sinds het einde van de lockdown, heeft Rusland een golf van meer dan 78.380 Covid-19 gevallen gezien. Moskou is het epicentrum.

Afgelopen juli brak er in Moskou protest uit tegen de corruptie van de overheid. Zij volgden na vijf opeenvolgende jaren van dalende reële inkomens, een verhoging van de pensioenleeftijd met vijf jaar en een verhoging van het BTW-tarief tot 20 procent.

Gevoed door zware kritiek op zijn aanpak van de pandemie, heeft de goedkeuring van Poetin een historisch dieptepunt van 59 procent bereikt, volgens het onafhankelijke Levada Center polling agency. Het Kremlin voorspelt een opkomst van 55 procent en verwacht dat zes van de tien kiezers de amendementen zullen goedkeuren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: