Israël geeft Oost-Jeruzalem opnieuw vorm

De aanleg van een nieuwe hoofdweg in Jeruzalem wordt gestart terwijl de coalitieregering op toezegging van premier Benjamin Netanyahu besprekingen begint over de annexatie van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Het project, genaamd “The American Road” naar een oude weg in het zuidoosten van Jeruzalem, kost meer dan 250 miljoen dollar en is klaar om te worden voltooid in de zomer van 2021, volgens een Reuters rapport.

De Bypass zal de joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, ten noorden en ten zuiden van de stad, met elkaar verbinden.

Ambtenaren van Israël zeggen dat het project ten goede zal komen aan alle inwoners van Jeruzalem, maar critici zeggen dat de weg de mogelijkheid van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad ondermijnt, waardoor deze delen van de stad worden afgesneden van de Westelijke Jordaanoever.

Ongeveer 600.000 Joden wonen in ongeveer 140 nederzettingen die sinds de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem door Israël zijn gebouwd. De nederzettingen worden algemeen als illegaal beschouwd volgens het internationaal recht, hoewel Israël dit altijd heeft betwist.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: