Lockdown legt domper op de mens

Onderweg naar tuinbouwer Maaitje aan de Tourtonnelaan, werd aangeklopt bij Gerda B. “Ik ben huiselijk. Als het niet moet, ga ik het huis niet uit. Het kan gebeuren dat de straat mij in geen dagen ziet. Als je daarom denkt dat ik de beperking die de lockdown mij oplegt als dragelijk beschouw, dan heb je het mis.”

Benevelde geest

“Dat ik mij niet vrijelijk mag verplaatsen, geeft mij een onbehaaglijk gevoel. Het benevelt mijn geest. Het ontregelt mij meer dan toen ik een paar jaar geleden beide benen brak.”

Is mijn buurman depressief?

“Volgens mij werkt het Coronavirus ook op het gemoed van mijn buurman. Het is mij opgevallen dat hij geen muziek meer afspeelt. Iets waarop ik elke dag, als hij van het werk kwam, kon rekenen. Nu is hij vaker thuis, maar er komen geen vrolijke tonen uit zijn geluidboxen. Is hij misschien uit zijn ritme gehaald? Voelt hij onbewust aan dat luide muziek niet past in de Coronasfeer of wordt hij depressief van het Coronagedoe?”

Kinderen worden binnenshuis gehouden

“Ik woon in een zijstraat, een kinderrijke buurt van de lagere middenklasse, zou je kunnen zeggen. Waar er gezellige vriendelijke interactie is. Er bevinden zich geen spelende meer kinderen over straat. De levensvreugde is wat getemperd. Suriname heeft de schrik te pakken en realiseert zich het Coronagevaar nu beter.”

Drugstores gesloten

“Ik werd door mijn zus, de zenuwlijer van de familie, gebeld. Zij heeft behoefte aan een doktersconsult. Maar ze kan telefonisch niet doorkomen om een afspraak te maken. SZF is potdicht. De drempels van de apothekers zijn ook verhoogd. Ten einde raad zocht zij naar een drugsstore om aan een kalmeringsmiddel te komen, maar die vallen ook onder de lockdown. Ik word er gek van, reageerde zij zich af op mij.”

Contraproductief

 De eigenaar van een drugstore aan de Gongrijpstraat: “Ik ben het eens met strenge maatregelen tegen het virus, maar dat medici moeilijk bereikbaar zijn, medicijnen moeilijk te krijgen zijn en drugstores vallen onder de lockdown, is volgens mij contraproductief”.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: