Planten in tijd van lockdown; Doewet!

In gesprek met Dagblad Suriname vertelt een burger hoe hij in tijden van lockdown is gaan planten op kleine schaal. “Ik ben student aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Planten is mijn hobby, maar door de drukte van school, werk en andere activiteiten lukte het niet altijd. Maar nadat de lockdownperiode begon rond april en ook de school zijn deuren sloot, heb ik veel meer tijd voor een stukje tuinbouw. Gelukkig heb ik altijd hulp en advies gekregen van vrienden en familie. Zo studeert een vriend van mij agrarische productie aan de universiteit. Die heeft mij altijd goede advies gegeven en stelde zelfs plantjes beschikbaar. Zelfs een bekende parlementariër van Saramacca, die ik toevallig ken, heeft mij altijd bemoedigd en eveneens plantjes aangeboden. Het is best zwaar werk als je wilt uitbreiden. Ook het weer speelt een rol. Het stukje grond dat ik ter beschikking heb, is wat laaggelegen. Dus bij regenval zit het vaak onder water. Om goed te planten, heb ik bedden ingericht. Waterafvoer is daarmee geregeld. Ik plant nu tomaat, peper, oker, boulanger en tajerblad op de bedden. Ik heb ook cassave gestekt op een wat hoger gelegen gedeelte. In de lockdownperiode, vooral de totale, is het onmogelijk om op straat te gaan, op een dag na. Nieuwe plantjes kopen, mest en andere benodigdheden is dan stukken moeilijker. Maar aan de  andere kant is het toch wel een leuke karwei in deze periode. De tuin moet wel iedere dag onderhouden worden. Indien planten al vruchten dragen, moeten die geoogst worden. Zelf groenten planten, is erg handig en bovendien supergezond! Ik raad eenieder aan om zo ver mogelijk ook wat te planten. Een groot stuk grond is helemaal niet nodig. Planten kan zelfs in emmers, Doewet!”, aldus een jonge burger tegenover Dagblad Suriname.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: