Brunswijk maakt zich niet druk over overdracht regeermacht

‘We moeten gewoon rustig wachten’

De samenwerkende politieke partijen VHP, ABOP, NPS en PL zijn afgelopen dinsdag gesprekken gestart met  belanghebbende organisaties in de samenleving. Vanwege de stringente maatregelen in verband met de Covid-19 pandemie werden de consultaties  via video conference gehouden vanuit de vergaderzaal van de VHP. Allereerst is gesproken met de bedrijfslevenorganisaties VSB, ASFA, Akmos, alsmede met de Surinaamse Bankiers Vereniging. “Er zijn bijkans 80 organisaties. Dus het gaat een aantal dagen duren”, zegt Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk. Hij benadrukt dat hij zich in ieder geval niet druk maakt dat er problemen zullen ontstaan wanneer president Desi Bouterse uiteindelijk de regeermacht zal moeten overdragen aan de aankomende regering, waarvan Chan Santokhi de nieuwe president zal zijn. De Abop-voorzitter stelt dat hij de geluiden in de samenleving en de media hierover hoort, maar zich in ieder geval niet druk over maakt aangezien tot nu toe de wettelijke termijnen nog niet zijn overtreden. “Er zijn wettelijke termijnen die in acht genomen moeten worden en zolang die nog niet overschreden zijn, is er nog geen nood. Dus we moeten gewoon rustig wachten”, aldus Brunswijk.

‘Ik verwacht geen stagnatie’

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zei dinsdag in het programma ‘Suriname Kiest’ op ABC-TV, dat het proces te lang duurt. Ze hoopt dat de nieuwe parlementariërs binnen drie dagen bewilligen, in plaats van de twee weken die gebruikelijk zijn. Voor nu moeten het Centraal Hoofdstembureau en het OKB aan zet komen. Vernomen wordt date r een DNA-vergadering gepland is voor 29 juni 2020. Dat is ook de datum die genoemd werd door DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons op de dag waarop het verkiezingsreces werd ingeluid. Brunswijk merkt op dat het vorig parlement op 29 juni 2015 werd geïnstalleerd en dus conform het vijfjarig termijn, het nieuw parlement ook uiterlijk 29 juni 2020 moet aantreden. In ieder geval verwacht hij niet dat Covid-19 voor vertraging zal zorgen. “Essentiele diensten kunnen nog bij elkaar komen. We hebben ook met de huidige voorzitter van het parlement, mevrouw Simons, gesproken en zij vindt ook dat wij het in tranches kunnen doen. Zij is willing. Ik denk dat de Griffier al in stelling is gebracht. Dus ik verwacht geen stagnatie”, aldus de politicus.

Abop heeft genoeg kader in huis

Wat de voordrachten van de 5 ministers voor Ruimtelijke Ordening & Grondbeheer,  Natuurlijke Hulpbronnen, Transport, Communicatie & Toerisme , Regionale Ontwikkeling, Justitie & Politie en het vicepresidentschap betreft, zegt de Abop-topman dat voor nu de officiële uitslag van de verkiezingen wordt afgewacht om na te gaan wie precies gekozen zijn. Hierna komt het proces van screening en een profielschets, waarna gekeken zal worden wie door de partij voorgedragen zijn voor de invulling van deze posten. De Abop heeft volgens hem al bewezen dat zij genoeg kader in huis heeft. Daaraan is vanaf 2005 gewerkt. “Er zijn mensen opgeleid en we hebben kader opgebouwd. Dus de Abop heeft een batterij aan deskundigen nu”, aldus Brunswijk die beweert mensen te hebben die elke positie in dit land in te vullen. Een commissie zal zich bezighouden met de voordrachten. De gesprekken met de belanghebbende organisaties zal enkele dagen duren.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: