Snoepjes als wisselgeld

Tegenwoordig betalen winkeliers vrij regelmatig het kleingeld uit in de vorm van snoepjes. Dat valt niet bij iedereen in even goede aarde. Woordenwisselingen komen dan ook best vaak voor, vertelt een winkelier. Dat snoepjes nu gegeven worden in plaats van wisselgeld, wijt de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, aan het feit dat onze munteenheid in waarde is afgenomen en mensen nu thuis met muntjes zitten. De meeste mensen gaan niet uit huis met kwartjes en dubbeltjes. Hierdoor ontstaat een schaarste, omdat ze uit de roulatie verdwijnen. “Mensen vinden de kwartjes niet waardevol genoeg om daarmee de straat op te gaan.” Bovendien speelt nog een andere factor een rol en dat zijn de stijgende prijzen, waardoor mensen nog minder geneigd zijn om muntjes op zak te hebben. Hierdoor wordt de functie van muntgeld steeds kleiner, zegt de econoom. Op die manier komen we in een neergaande spiraal, stelt de voorzitter van de VES.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: