Bouterse met meer dan 200% gedevalueerd

Van 34.894 naar 15.545 stemmen

Ondanks zijn omstreden imago en kritiek blijft de 74-jarige Desi Bouterse, NDP-voorzitter tevens president van de Republiek Suriname, één van de bekendste mannen onder het volk, maar nu als nummer 2. De lijsttrekker van de paarse partij in Paramaribo heeft bij de recente verkiezingen 15.545 stemmen gehaald en is hiermee in vergelijking met 2015, met meer dan 200% in populariteit bij de kiezer gedaald. De populairste en bekendste politicus nu is Chandrikapersad Santokhi, die in Wanica als lijsttrekker van de VHP in totaal 29.440 kreeg. Dat is 95 stemmen meer dan het totaal aantal stemmen, dat de NDP in Paramaribo kreeg. De sterkste persoon in Paramaribo is Krishna Mathoera, de lijsttrekker van de VHP, met 20.379 stemmen. Met zijn 34.894 stemmen als lijsttrekker uit 2015 had Bouterse op zijn eentje alle 8 zetels voor de NDP in Paramaribo binnengehaald. Dat was ongeveer ook evenveel stemmen als het totaal aantal stemmen van de V7 combinatie. Bouterse zei in 2019 dat hij de verkiezingen van 2020 wilde ingaan als de president, die het meeste heeft gerealiseerd. Dagblad Suriname zal enkele (niet alle) ontwikkelingen en uitspraken rond deze politicus aan u voorschotelen. Of het onwaarheden, halve waarheden, hele leugens of loze beloften zijn, dat moet u zelf oordelen.

Recordhouder reshuffeling

In plaats van zijn beleid drastisch te wijzigen, heeft Bouterse vanaf de start van zijn eerste regeertermijn 12 augustus 2010 en de verlenging van een tweede termijn in 2015 in totaal 61 personen tot bewindslieden benoemd en 47 vervangen. Tijdens zijn eerste zittingstermijn (2010-2015) zaten 11 van de 17 de rit niet uit. Waarom ze zijn ontslagen, is niet bekendgemaakt. Van enkelen staat vast dat ze door en door corrupt waren en zichzelf flink hebben verrijkt. Omdat het veelal vertrouwelingen van Bouterse betrof, worden ze echter niet strafrechtelijk vervolgd. De beloofde kruistocht tegen corruptie is juist uitgebleven, terwijl een minister van Financiën tot twee keren toe van strafrechtelijke vervolging werd gered.

Recordhouder overlopers en verraad

Bouterse is ook recordhouder voor wat betreft het laten overlopen van parlementariërs. Het eerste geval gebeurde in 1996 toen Marijke Djwalapersad, Saeed Achmatallie Jainullah, Amernath Baboeram Panday, Asha Singh-Koendjbiharie en Lachmiperkas Tewarie uit de VHP werden overgehaald om de regering Wijdenbosch te helpen vormen. In 2010 slaagde de NDP-leider erin om verraad te laten plegen bij de verkiezing van de voorzitter van De Nationale Assemblee. Hierdoor kreeg Jennifer Simons de voorzittershamer. In 2015 gebeurde dat weer met het aantrekken van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan uit de PL. In 2019 heeft ook William Waidoe zich voor de deur van Bouterse aangemeld.

Recordhouder dienstreizen

Naast Gillmore Hoefdraad, is Bouterse ook recordhouder in het aantal ondernomen dienstreizen. Tot 2015 had het staatshoofd in totaal meer dan 40 buitenlandse dienstreizen ondernomen sinds zijn aantreden in 2010. Deze buitenlandse missies kosten het land enorm veel geld, temeer de president vaak het vliegtuig van de SLM chartert. In zijn tweede termijn zijn het aantal buitenlandse missies van het staatshoofd drastisch afgenomen. In de meeste gevallen stond een jaarlijkse standaard dienstreis naar Cuba gepland.

Beloofde 18.000 woningen weggebleven

In de afgelopen 9 jaar heeft de president de beloofde 18.000 woningen niet kunnen realiseren. Onlangs werd door de nieuwe minister van Sociale Zaken gesteld dat de regeringen onder president Bouterse tussen 2010 en 2019 ongeveer 1.800 woningen hebben gebouwd. Bouterse betwijfelt deze uitspraak echter en stelt dat er veel meer is gebouwd. De exacte cijfers kon hij echter niet aantonen aan de volksvertegenwoordiging.

Duurste governor Centrale Bank van Suriname

Bouterse is de enige president in de geschiedenis van Suriname, die de duurste governor ooit heeft aangesteld bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Toen Gillmore Hoefdraad governor werd, heeft zijn maandsalaris van SRD 80.000 per maand heel veel stof doen opwaaien. Het salaris van SRD 80.000 was volgens het staatshoofd bedoeld om ervoor te zorgen dat de toenmalige CBvS-governor niet in inkomsten terug zou vallen. Sinds de komst van Hoefdraad in 2010 heeft Hoefdraad de US-dollar wisselkoers van een bedrag van SRD 2.80 gebracht naar SRD 20. De economie van het land is compleet in elkaar gevallen en is nu volledig afhankelijk van miljardenleningen uit het buitenland.

‘Bouterse ne gwe neks’

Ook protesten van de gezamenlijke vakbeweging en politieke partijen hebben sinds 2016 niet ervoor kunnen zorgen dat de president zijn portefeuille inleverde. “Als je moe bent, ga slapen. Bouterse ne gwe neks”, stelde het staatshoofd als reactie op de protesten van de actiegroep ‘We zijn Moe’. Bouterse zei in 2016 in Ocer dat het volk op hem gestemd heeft en hem een tweede termijn heeft gegeven.

5 maal ‘Ik breng die koers omlaag’

Met de op hol slagen van de valutawisselkoers bleek het staatshoofd niet op te geven deze weer omlaag te brengen. Echter, telkens wanneer hij beloofde dit te doen, werkte zijn belofte juist omgekeerd. Tot nu toe heeft Bouterse, met 5 beloftes, de koers nog niet kunnen stabiliseren. President Bouterse beloofde in april 2016 om de koers naar beneden te brengen.  De koers was toen SRD 5,79 voor een USD. Drie maanden later, midden juli 2016, beloofde hij wederom een koersverlaging. Deze was op 13 juli 2016 gestegen naar SRD 7,16. Op 30 september 2017 zei hij in het parlement dat hij de koers rond SRD 7 zal stabiliseren. Drie jaren later, in januari 2019, deed hij dat wederom door te stellen dat hij gaat voor een stabiele dollarkoers rond de SRD 7,50. In mei 2019 zei Bouterse dat hij een koers wenst van SRD 7,75 waarna een evaluatie moet volgen. 

Wetgevende macht ingezet voor amnestie

In maart 2012, bij de behandeling van de omstreden Amnestiewet, besloot Bouterse de mensenmassa op het Onafhankelijkheidsplein toe te spreken. Bouterse verzekerde zijn aanhang dat hij een kind van God is en dat niets hem zal treffen. Het staatshoofd maakte de menigte duidelijk dat het rechtsproces een goed opgezette zaak is vanuit de politiek, waar Nederland een zware hand in heeft.  In april 2012 werd na dagenlange discussies de bestaande Amnestiewet door De Nationale Assemblee (DNA) doorgedrukt en aangenomen. Dat betekende dat de verdachten van de Decembermoorden van 1982, onder wie Desire Delano Bouterse, niet verder zouden worden vervolgd. Deze wet is enkele jaren later aan een kant geparkeerd door de Krijgsraad.

Als hoofdverantwoordelijke gezien van Moiwana slachting 

Ook wordt Bouterse als de hoofdverantwoordelijke gezien voor de Moiwana slachting van november 1986, waarbij ten minste 39 onschuldigen vermoord werden door het Nationale Leger. Ook is hij in Nederland wegens zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne bij verstek veroordeeld tot 11 jaar celstraf.

Personen die tegen het beleid zijn, zijn staatsvijanden

Bouterse haalde in mei 2012 flink uit naar de mensen die een protestmars hielden om te protesteren tegen de Amnestiewet. “Terwijl het land op de juiste weg is, is het misdadig om te proberen op deze manier het land te destabiliseren. Maar ik kan u zeggen, zolang ik Desiré Delano Bouterse heet, gaat het u niet lukken. A no go luk yu solanga mi na baas”, zei het staatshoofd. Bouterse typeerde de mensen die tegen het beleid van het volk zijn als ‘staatsvijanden’.

20 jaar celstraf

NDP-voorzitter, tevens president, Desi Bouterse

Eind juni 2017 eiste de Krijgsraad een gevangenisstraf van 20 jaar tegen Bouterse in het 8 Decemberstrafproces. Bouterse noemt die beslissing een lachertje en politiek gemotiveerd, maar de vraag volgens critici is of hij als president kan aanblijven als het uiteindelijk tot een veroordeling komt. Als eerste reactie op de beslissing van de Krijgsraad werd eerst aangekondigd dat de staatsveiligheid hiermee in gevaar was gebracht. Toen dit niet lukte, werd ineens het vertrouwen in de procureur-generaal opgezegd. Toen het staatshoofd ontdekte dat hij geen macht heeft om de pg af te zetten, werd deze beslissing teruggedraaid. Uiteindelijk is hij toch voor 20 jaar veroordeeld.

Verdere verhoging brandstofheffing en invoering Rij- en Voertuigenbelasting

Het staatshoofd had voor zijn aantreden in 2010 meerdere malen beloofd de belastingheffing op elke liter brandstof bij het verkrijgen van regeermacht stop te zetten. Nadat Bouterse leiding kreeg over het land, besloot hij deze government take juist meerdere malen verder te verhogen. Daarna is recent ook een Rij- en Voertuigenbelasting ingevoerd.

Internationale schande met verlies stemrecht bij VN

Suriname behoorde in 2018 tot de 12 landen van de Verenigde Naties (VN), die voorlopig geen stemrecht hebben, omdat zij achter waren met hun contributie. De schuld van Suriname bij de VN was opgelopen tot US$ 800.000.

Twee keren weggelopen uit DNA

Door tirades van de assembleeleden Edward Belfort en Asiskumar Gajadien is het staatshoofd in 2017 en 2018 staande de vergadering weggelopen uit De Nationale Assemblee (DNA). Bouterse voelde zich beledigd door de opmerkingen van deze parlementariërs over de situatie in het land.

Ontdekking drugsduikboot en vliegtuig: CTIU ontbonden

Nadat zowel een drugsduikboot en drugsvliegtuig in 2018 in Saramacca werden ontdekt, werd de Counter Terrorism Intelligence Unit (CTIU), die belast was met onder andere counter terrorisme, drugscriminaliteit en intelligence, in opdracht van de regering ontbonden. De minister van Justitie en Politie zei toen in het parlement dat hij de unit niet ontbonden heeft, maar in overleg met de procureur-generaal de politiemannen heeft teruggetrokken. De pg ontkende dit echter. In de afgelopen jaren zijn grote hoeveelheden drugs aangetroffen met een link naar Suriname.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: