Ricky Stutgard: “Het was te verwachten, we hebben een grote stijging bij onze buren gezien”

“Het was te verwachten, we hebben kunnen constateren dat er een grote stijging was bij onze buren, namelijk Brazilië, Frans-Guyana en Guyana”, zegt voedseltechnoloog Ricky Stutgard ten aan zien van de toename van de Covid-19 gevallen aan de krant. “Aangezien we open grenzen hebben (legaal en illegaal), was het te verwachten. Het is onjuist om burgerlijke ongehoorzaamheid dan wel lekken van de oostgrens de schuld van dit alles te geven, omdat degenen die het goede voorbeeld moesten geven, ook verscheidene malen steken hebben laten vallen. Denk maar aan het samenscholingsverbod, dat vertrapt werd aan de Ramgoelamweg, Half Flora, de opening van de nieuwe Highway, en bij het bezoek van hoogwaardigheidsbekleders aan een ziekenhuis. Wanneer leidinggevenden zich niet aan de regels kunnen houden, hoe kunnen we verwachten dat de burgers het wel zullen doen. Wie houdt wie voor de gek”, vraagt de voedseltechnoloog zich af. Ondanks de lockdown komen er nog meer gevallen bij. Ondanks de strakke maatregelen stijgen de gevallen. Stutgard gaf aan dat de besmetting 2 tot 14 dagen geleden heeft plaatsgevonden. “Een lockdown stopt de besmetting niet, het vertraagt het. Let wel de verkiezingen zijn op 25 mei gehouden. Zowel op 24, 25, 26 en 27 mei werd totaal geen rekening met sociaal distance gehouden. Ik verwacht dat de kans bestaat dat we nog rond 8, 9 en 10 juni een toename van besmettingen zullen constateren”, aldus Stutgard.

Lockdown

De voedseltechnoloog gaf verder aan dat hij tegen een totale lockdown is. Volgens hem zullen er zo juist meer doden vallen. “Met een totale lockdown kiest de overheid de weg van de minste weerstand en ze weten sowieso dat zij er niet aan zal lijden. Want zij zijn goed gefaciliteerd. De president, de vicepresident, ministers, DNA-leden, het crisisteam, de districtscommissarissen zullen niet lijden onder de totale lockdown. Zij mogen overgaan en ze zijn in staat langer dan een jaar levensmiddelen op te slaan. De man en vrouw van de straat, de bushouders, taxichauffeurs, winkeldames, personeel van niet essentiële bedrijven, personeel van crèches, kleine landbouwers en veetelers hebben die mogelijkheden niet. Die moeten elke dag werken om hun gezin te voeden. Een totale lockdown zal die mensen zwaar treffen.” De voedseltechnoloog constateert dat dit ertoe kan leiden dat mensen in hun huis eenzaam zullen zijn, depressief en dit kan ook leiden tot zelfmoord. Hij benadrukt verder dat er toename zal zijn van werkloosheid, huiselijk geweld en kindermisbruik. Het maatschappelijk leven zal totaal vernietigd worden. De focus moet zijn hoe het immuunsysteem van de burgers te versterken. Laten ze er werk van maken om het immuunsysteem van de burgers te versterken. Laten ze groente, fruit en sap goedkoop voor eenieder ter beschikking stellen. Het is je weerstand, die het probleem moet oplossen en daarvoor hebt je vitamine C nodig. Ook vlees en vis moet beschikbaar, bereikbaar en goedkoop zijn. Dierlijke producten hebben vitamine B-complex en die zorgen ervoor dat de eiwit-, vet-, mineralen-, suiker- en vitaminehouding van ons lichaam goed blijft functioneren. Het virus gaat echt niet weg met een lockdown. 80 – 85% van de geïnfecteerden wordt zonder medicijnen beter. Seniorenburgers met een chronische ziekte zijn de risicogroep. Die moeten extra beschermd worden.  Het virus is in Suriname, ook al houden we een heel jaar totaal lockdown. Suriname heeft open grenzen en er kan altijd een toerist dan wel ingezetene het land binnenkomen en de nieuwe bron zijn van besmetting.

Gebruik van mondkapjes

Stutgard gelooft niet in de mondkapjes. “Omdat je voor absolute veiligheid die moet gebruiken, die de artsen in de operatiekamer gebruiken. Wil je het dan goed doen, dan moet je bovendien 6 mondkapjes per dag gebruiken, want het moment dat het vochtig is moet je het wegdoen. Ik kan wel begrepen dat personen in de bus, in een aircoruimte, in een lift een mondkapje willen gebruiken. Dat kan ik wel begrijpen. Mondkapjes geven het probleem dat mensen met hun handen steeds in hun gezicht gaan. Daardoor komen ze in contact met hun mond, neus en ogen, waar hun slijmvliezen zijn. Het virus heeft onze slijmvliezen nodig om binnen te treden. Daarom moeten we onze handen regelmatig desinfecteren met een alcohol gerelateerd sanitizer. Onze handen zijn het transportmiddel voor het virus, daarom is handhygiëne van eminent belang. Sociaal distance helpt eventuele besmetting te verminderen. Maar social distance is geen menselijk gedrag. Dat zal geen stand houden, daarom moeten wij hygiëne opvoeren.” Aan de geïnfecteerde en degenen die grieperig zijn, adviseert de voedseltechnoloog dat zij verantwoordelijk naar hun omgeving toe moeten zijn en doen wat gedaan moet worden om verdere infecties te voorkomen. Tot slot benadrukt Stutgard dat hij niet alleen kijkt naar wat de overheid doet, maar ook naar het werk van de zorgverleners, die geïnfecteerde trachten te helpen, met de kans dat zij zelf geïnfecteerd worden. “Hierbij denk ik niet alleen aan de artsen en verpleegsters, maar ook aan het laboratoriumteam, dat de analysemonsters moet analyseren. Een grote big-up voor ze.”

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: