Hulpfinanciering Jemen schiet tekort temidden van het virus

Een oproep van de Verenigde Naties aan landen om noodhulp te financieren in Jemen, waar meer dan vijf jaar oorlog het gezondheidssysteem van het land heeft doen instorten, heeft 1,35 miljard dollar opgeleverd – een miljard dollar minder dan wat de hulporganisaties nodig hadden.

Saoedi-Arabië, dat mede-organisator was van de VN-toezegging, zei dat het dit jaar een half miljard dollar aan hulp voor Jemen zou betalen, waarvan 300 miljoen dollar naar de VN en aanverwante hulporganisaties zal worden doorgesluisd. Het was het grootste bedrag dat door een land is toegezegd.

Het koninkrijk, dat sinds 2015 in Jemen in oorlog is met de met Iran geallieerde Houthi rebellen, hoopt de gebeurtenis te gebruiken om zijn rol als een van de grootste donoren van hulp aan het door oorlog verscheurde land te laten zien. Het conflict heeft meer dan 100.000 mensen gedood en meer dan drie miljoen mensen ontheemd.

De ontelbare problemen waar Jemenieten mee te maken hebben, zijn de toegang tot consistente elektriciteit en schoon, stromend water die nodig zijn voor de sanering in de strijd tegen het coronavirus, en de cholera, die sinds 2017 door meer dan 2,3 miljoen mensen is opgelopen.

Bovendien is tweederde van de ongeveer 30 miljoen mensen in het land afhankelijk van voedselhulp, terwijl meer dan 310.000 kinderen lijden aan ernstige acute ondervoeding als gevolg van de honger.

Hulpgroepen hadden gevraagd om ten minste 2,4 miljard dollar om de komende zes maanden in de essentiële behoeften in Jemen te voorzien, met inbegrip van programma’s om Covid-19 tegen te gaan. De VN waarschuwde dat als de financiering niet veilig wordt gesteld, de komende weken meer dan 30 programma’s in Jemen zullen worden afgesloten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: