Armand Zunder licht zaken regarderende belastingdienst toe bij Covid-19 persconferentie

Aan het begin van de reguliere persconferentie van het covid19-team op vrijdag 5 juni vertelde directeur Zunder van de Belastingen dat we nu met een heel ernstig vraagstuk zitten. Deze heeft niet alleen zwaarwichtige consequenties voor de gezondheidstoestand van Surinamers, maar ook voor de veiligheid, de sociale en de economische groei. De focus is uiteraard primair op de gezondheidszorg, en wat minder op de economie. De economische neergang is zeker wel te stuiten, en daartoe zullen het noodfonds van SRD 400 miljoen en een productiefonds van SRD 300 miljoen. Die zijn voor zes maanden bedoeld, maar de implementatie en uitvoering van de besteding van die fondsen is niet altijd even gemakkelijk. Sowieso moeten er goede structuren worden uitgezet voor het registreren om in aanmerking te kunnen komen voor deze fondsen.

De heffingskorting bij de belastingen die eerst gesteld was op SRD 125, is inmiddels verhoogd naar SRD 750. Er zijn ook steunmaatregelen voor werklozen, degenen die voor AOW in aanmerking komen, en voor de gepensioneerden. Wat de belasting betreft, zei Zunder, die zijn nu eenmaal nodig voor de overheidsuitgaven. Vanwege de pandemie zullen de belastingmaatregelen echter minder scherp gesteld worden, en zullen er bijvoorbeeld geen boetes worden opgelegd. Vandaag was de belastingdienst gesloten, met uitzondering van de Douane en de ontvanger; de douane moet nu bijvoorbeeld eenmaal zorgen voor de voortgang van goederen.

De heer Ramautar gaf ook aan dat de meeste aangelegenheden van de belastingen via email kunnen worden afgehandeld. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: