Extra surveillance, repatriatie vluchten voorlopig opgeschort

De persconferenties van het Covid-19 team hebben vanaf vandaag een nieuw gezicht gekregen: vrijwel iedereen had er een masker of neus/mondbedekking op.

Zowel Kolonel Veira als onderdirecteur DNV Babel gaven op de Covid-19 persconferentie van dinsdag 2 juni aan dat niet alleen het aantal controleposten aan onze grenzen en in het binnenland verruimd zijn, maar dat ook de surveillance en patrouilles opgevoerd zijn. De Nickerie- en Corantijnrivier, te South Drain, Wakai, de backtrack route, Burnside, de dijk bij Totness en andere posten hebben extra bemanning gekregen. Benadrukt werd dat de controleposten en checkpoints net als alle andere maatregelen niet zijn om mensen te duperen, maar om de hele gemeenschap te helpen beschermen, en er werd wederom opgeroepen tot de medewerking van een ieder. 

Kolonel Veira zei ook dat tot nader order de repatriatie vluchten zijn opgeschort, omdat de capaciteit aan mankracht en quarantaine plekken, maar ook eventuele opvang van positieve gevallen met de nieuwe situatie nu ontoereikend zou zijn.

De laatste exit screening van de repatrianten uit Nederland is maandag prima verlopen. 

Veira ontkende dat DC Jeroe of DC Pinas in de ANS waren geweest, maar er zijn wel berichten dat andere mogelijk besmette personen of mensen die met besmette personen in contact zijn geweest, waaronder een rekruut, in de ANS waren in de laatste dagen. Dat was de reden dat de werkzaamheden gestaakt werden en de ANS volledig ontsmet werd, waarna het werk weer verder kon dinsdag.

Kolonel Veira zei dat indien er een total lockdown vereist is omdat de gezondheid van de gemeenschap dat vereist, die alleen zal komen na overleg tussen alle relevante actoren en met goede overweging van alle mogelijke aspecten. Het wordt inderdaad wel overwogen en besproken, maar alle stakeholders worden geraadpleegd en bij beslissingen betrokken. 

Directeur Veira en OD Babel van het DNV deden een dringend beroep op de gemeenschap zich meer dan tevoren te houden aan alle regels. “Samen zullen wij ook dit overwinnen,” zei Veira.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: