“Amzad Abdoel met meer dan 2000% gedevalueerd”

‘Van 2.425 naar 117 stemmen’

Amzad Abdoel, de huidige leider van de NDP-fractie in het parlement en ook nog voorzitter van de vaste parlementaire commissie Financiën, is met 117 stemmen grandioos door de kiezers in Wanica afgewezen. Bij de verkiezingen van 2015 kreeg Abdoel nog 2.425 stemmen. Nu is hij met 2.308 stemmen, met meer dan 2000% teruggevallen. “De fractieleider van de NDP heeft zich enorm impopulair gemaakt door steeds de regering Bouterse te beschermen tegen haar financiële wanbeleid en alles wat krom ging, goed te spreken. Zo staat hij bekend om zijn uitspraken, waarbij hij meerdere malen voor de verkiezingen van 2015 de verzekering heeft gegeven dat de Surinaamse munt nimmer een devaluatie zou krijgen. Wat wij uiteindelijk wel kregen, is een zware devaluatie met ruim 400%, een torenhoge staatsschuld en ook nog wettelijke regelingen die het zuurstof uit de longen van de burger verder uitpersen. Het volk moet in ieder geval de torenhoge rekening betalen, die wordt gevoeld in de portemonnee. In ieder geval is het parlement voor de komende 5 jaren bevrijd van Abdoel, aangezien de enige zetel van de NDP gegaan is naar Ashwin Adhin.”

‘Er is geen reden tot paniek’

In april 2015, een maand voor de algemene, vrije en geheime verkiezingen, zei Abdoel in een televisie-interview op Apintie TV dat er helemaal geen reden was tot paniek. “Er is geen reden tot paniek. Er komt geen devaluatie. Het heeft alleen te maken met de verkiezingstijd dat er paniek wordt gezaaid”, zei Abdoel. De koers op straat lag toen al dichtbij de SRD 4 ten opzichte van de SRD 3.25 van de moederbank.

Wurgende wetten en bescherming Hoefdraad

In januari 2015 werd Abdoel door minister Gilmore Hoefdraad van Financiën verweten voor het gevoerd wanbeleid. Dezelfde Abdoel, die toen nog kritiek op Hoefdraad had geleverd en hem adviseerde om zijn koffers in te pakken en te vertrekken, heeft recent nog tegen de in staat van beschuldigingstelling van Hoefdraad gestemd en deze bewindsman ook nog opgehemeld voor zijn leningenbeleid. Hiervoor heeft hij ook nog meegewerkt om de Wet Rij- en Voertuigenbelasting en de Valutawet aan te laten nemen en ook nog verschillende zaken te helpen wijzigen in de Wet op de Staatsschuld. De strafrechtelijke bepalingen in de Wet op de Staatschuld werden ook op initiatief van Abdoel geschrapt, waardoor de procureur-generaal de vervolging van Hoefdraad niet kon inzetten. Hierdoor kon Hoefdraad ongelimiteerd verder lenen. Ondanks kritiek vanuit de mensen die op hem gestemd hadden, werd volgens de gemeenschap van Wanica uiteindelijk door Abdoel gekozen voor partijbelang.

‘Suriname heeft hoger economische groei gekend dan landen Caribisch gebied’

Abdoel legde in juli 2015, na presentatie van de toenmalige monetaire autoriteiten, uit dat de regering in haar afgelopen vijf jaar consistent is geweest met de presentatie van cijfers. Volgens hem heeft Suriname een economische groei gekend dat hoger is dan bepaalde landen van het Caribisch gebied. Abdoel zei dat de wisselkoers stabiel is gebleven en er helemaal geen sprake was van een opkomende devaluatie van de Surinaams munt. Volgens hem moesten de maatregelen op dusdanige manieren getroffen worden, dat de koopkracht van de doorsnee consument niet achteruit zou gaan. De politicus zei verder dat de Surinaamse economie wel degelijk is gegroeid. In 2014 was dat volgens hem tussen de 3 en 4%. Voor 2015 voorspelde hij een groei van tussen de 2 en 3%. Ondanks geruststelling van Abdoel, kwam uiteindelijk de devaluatie van de Surinaamse munt in november 2015 die de koers dan op SRD 4.04 bracht.

Geen antwoord op stijgende valutawisselkoers

In januari 2016 bleek op vragen van Dagblad Suriname dat Abdoel helemaal geen antwoord had op de steeds stijgende valutakoers. “Ik weet dat ik als parlementariër altijd mag praten, maar ik wil niet. Ik wil op dit moment niet uitkomen”, stelde de NDP’er.

Abdoel met de dood bedreigd tijdens verkiezing 2015

Abdoel is meerdere keren met de dood bedreigd voor en na de verkiezingen van 25 mei 2015. Dit maakte de NDP’er in juni 2016 bekend in de DNA. ‘Er waren concrete dreigementen aan mijn adres. De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft 2 zaken in onderzoek’, gaf Abdoel aan. Toch vond de waarnemend fractieleider van de NDP in het parlement het niet nodig om een vuurwapen aan te vragen. ‘Ik loop al maanden met een aanvraagformulier voor een vuurwapenvergunning in mijn tas rond. Elke keer als ik het formulier naar voren haal, vraag ik me af of ik het wel of niet moet doen. Moet ik een wapen in huis halen om me veilig te voelen. Moet ik zo’n opvoeding geven aan de kinderen thuis’, legde Abdoel uit

Aangifte tegen Abdoel en broer Istighar
VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien heeft eerder ook een strafrechtelijk onderzoek aan het OM gevraagd over twee aangiftes die in maart 2019 bij de politie van Marienburg zijn gedaan tegen Abdoel en diens broer, Istighar Abdoel. Uit de processen-verbaal blijkt dat Istighar geld van de mensen nam om percelen en visvergunningen via de NDP te laten regelen, maar die kwamen niet in orde. Hij hield de mensen voor ambtenaar te zijn bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, namelijk bestuursopzichter in het ressort Kwatta.

Broer Amzad stapt over van NDP naar VHP

Istighar Abdoel, de broer van Abdoel, trad in januari 2020 uiteindelijk ook toe tot de VHP tijdens een wijkvergadering bij zijn woning aan de Sophiaslustweg. Istighar heeft uit ontevredenheid over het slechte beleid van de NDP de partij verlaten. Volgens de VHP hadden de aanwezige buurtbewoners van Sophiaslustweg en omgeving aangegeven de vele loze beloften en het desastreuze beleid van de Surinaamse regering Bouterse/Adhin zat te zijn en geen vertrouwen meer te hebben in deze regering.

Abdoel: “NDP haalt tussen 23 en 29 zetels”

Hoewel de verkiezingsuitslag officieel nog niet bekend is, blijkt uit de officieuze berichtgevingen dat de NDP op 16 DNA-zetels zal blijven steken. Dat is ver van de prognose van Abdoel, die kort na de publicatie van de Idos-peilingen, met een eigen peiling kwam en aangaf dat de paarse partij op 23 en maximaal op 29 zetels zou komen. Volgens Idos zou de NDP naar de oppositiebanken worden verwezen. De NDP gaat in Paramaribo van 9 naar 5 zetels en landelijk naar 14 en 17 zetels. De vorige verkiezing had de NDP 26 zetels in de wacht gesleept. 

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: