Aantal positieven springt tijdens Covid-19 persconferentie van 53 naar 54

Minister Elias van Volksgezondheid deelde gisteren bij de covid-19 persconferentie de gemeenschap mede dat inmiddels bekend is dat we binnen 24 uren tal van personen erbij gekregen hebben die positief getest zijn op het covid-19 virus. Op het moment dat minister Elias sprak, was het aantal positief getesten nog 53 en en het aantal actieve gevallen 43, maar gaande de persconferentie kwam de melding van nog 1 positief geteste persoon erbij, wat het aantal bracht op 54/44. Al deze mensen zijn in het ziekenhuis, en sommige op de Intensive Care. “Een ieder krijgt medische zorg, en per dag worden honderden mensen getest. Velen zijn in quarantaine geplaatst om de verspreiding in te dammen, en heel Albina wordt onder de loep genomen door het medisch team.”

Volgens Cleopatra Jessurun, directeur Volksgezondheid, hebben we op dit moment 45 IC plaatsen beschikbaar. Vier personen liggen op de IC van RKZ, en drie personen op de IC van het Wanica ziekenhuis. Jessurun benadrukte wederom dat het niet alleen gaat om het aantal beschikbare bedden of beademingsapparaten, maar vooral ook om de mankracht welke bij een uitbraak ontoereikend zou kunnen blijken. Er was altijd al een onderbezetting in de ziekenhuizen, en zelfs met de komst van de Cubaanse artsen en verpleegkundigen is dat tekort niet weggemaakt. Waakzaamheid blijft dus geboden. “Blijf thuis, en volg alstublieft de covid-019 regels op.

Verontrustend is dat volgens Jessurun 50% van de telefoontjes naar 178 “prank calls” zijn, waardoor de emergency dienst niet bij elke melding zomaar uitrijdt. Eerst moet onderzocht worden hoe echt of betrouwbaar de meldingen zijn, en dat kost soms wat meer tijd. 

Op dit moment is volgens de directeur van Volksgezondheid voldoende testmateriaal en ondersteunende medicamenten zoals infuus en paracetamol, tenslotte is er nog geen medicijn speciaal voor covid-19, maar dat de voorraad niet oneindig is. Er wordt dus ook gekeken waar bespaard kan worden op alle middelen. “Als u denkt dat u ziek bent, bel naar uw huisarts of naar 178, en plaats uzelf alvast in quarantaine om de besmetting van anderen te voorkomen; wanneer u symptomen van covid-19 heeft, de kans bestaat dat u met een besmet persoon in contact bent geweest en wij dat nodig achten, dan wordt u getest.”

In Asisikriki werden elf tests gedaan, waarbij 1 persoon positief getest werd. Ook op Klaaskreek is er een missie geweest, maar op dit moment is er geen reden tot bezorgdheid.

Zij verduidelijkte ook dat eerst het advies gegeven werd geen masker te dragen, ook omdat er toen nog geen gemeenschapsverspreiding was, maar met de nieuwe situatie het wel aan te raden is minstens eenvoudige neus/mond bedekking te gebruiken wanneer mensen op straat gaan. Dat is niet nodig wanneer je alleen in de auto bent of wanneer je thuis bent. Alle overige maatregelen, social distancing, goede handhygiëne, hoest- en nies etiquette en dergelijke blijven onverkort van kracht, maar vooral: blijf thuis als u niet dringend de straat op moet. “Houdt uzelf gezond en uw weerstand op peil door voldoende fruit en groenten te eten, veel water te drinken, en goed te rusten,” zei Jessurun.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: