Ouders en uitdagingen bij opvoeding van kinderen

“Voor veel ouders is het nu duidelijk waar ze zich tijdens de opvoeding op moeten richten. Er komen zoveel meningen op hen af over wat goed zou zijn. Maar het is belangrijk om te beseffen dat achter elke opvatting over opvoeding een mensbeeld schuilgaat”, zegt psycholoog Ellen Knoppe aan de krant. Zij benadrukt dat wij uiteindelijk nu te maken hebben met een mix van ideeën uit de jaren 60 en de periode daarna, de nieuwe generatie. In de jaren 60 werd het belang van het kind en aandacht voor zijn wensen en behoeften centraal gezet. Het woord ‘gehoorzaamheid’ moest worden geschrapt. Dit was volgens Knoppe duidelijk een reactie op de eigen opvoeding, waarin men te weinig ruimte had ervaren. “Tegenwoordig mag het stellen van grenzen weer. Ouders staan voor de uitdaging om hun ideeën over opvoeding te vast te leggen en te beseffen wat het betekent om opvoeder te zijn in deze wereld met zijn kansen en zijn gevaren.”  

“Voor Covid-19 had eenieder ergens te gaan. Vaak werken beide ouders, en hebben kinderen en ouders veel activiteiten. Nu is de woning het middelpunt en is er altijd iemand thuis voor de kinderen. Maar toch is het moeilijk om te zorgen voor de basisrust, die nodig is bij de relatie tussen ouder en kind”, benadrukt Knoppe. Opvoeden doen we tegenwoordig volgens de psycholoog niet meer alleen. “Wij hebben leerkrachten en andere instanties die daarnaast helpen. Inmiddels zijn de kinderen al weken thuis en het gemis van school is zo ook te merken.” Knoppe benadrukt dat zij verschillende ouders heeft gesproken die dagelijks met deze klachten te maken hebben. De kinderen missen het buiten leven, naar schoolgaan, samen zijn met hun vrienden. “Het is heel moeilijk om een kind van 6 jaar uit te leggen dat zij nog niet naar school kan gaan, zo ook voor ouders met kleuters. Een gemis gaat er altijd zijn”, benadrukt Knoppe. In deze periode is bezigheid in welke wijze dan ook van belang. Thuisscholing kan helpen en in contact blijven via social media of optimaal bellen ook.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: