Van halte tot halte met de taxi

Deel 7

De taxichauffeur werd de oren van het lijf gepraat. “Vroeger was de Cultuurtuin gesloten na 18.00 uur. De toegang was gerestringeerd. Er stonden hefbomen bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en bij de Schietbaan. Het was een Dessa. Er woonden meerdere arbeiders, wachters en hun gezinnen. Cynthia en ik vonden altijd een gaatje dat toegang gaf tot het terrein. Wij werden er meer dan één keer eruit gezet.”

De natuur

“Bloemen en planten bezorgen mij een goed humeur. Bloemen zijn wat ik ’s ochtends het eerst wil zien. Niet bijvoorbeeld het scherm van een mobieltje. Bloemen brengen geluk, zijn voor mij geen loze woorden. Bloemen, planten, de natuur hebben een positief effect op mijn lichamelijk en geestelijk welzijn. Dragen bij aan het verhelpen van mijn kwaaltjes. Doet mij ontstressen. Niet alleen het zicht op de natuur, ook de geur doet mij goed.”

Ivy

“Van jongs af aan werd thuis bij mij erop aangedrongen dat er goed gezorgd werd voor Ivy, de klimop (slingerplant). Een lang levende plant, waaraan symbolische en mythische waarden zijn toegekend. Ivy staat voor trouw en toewijding.”

Er verwelkt bijstaan

“Laat haar niet verwelken. Het geloof houdt in dat als zij er verwelkt bijstaat, het met de kweker ook niet al te best gaat. De levensvreugde van de teler wordt gemeten aan de hand van de gezondheid van de plant.  Zorg ervoor dat zij niet verwelkt.”

Perfecte omgeving voor een botanische tuin

De botanische tuin is een perfecte omgeving om de bloementeelt te bevorderen. SOSV, de Surinaamse Orchideeën- en Sierteelt Vereniging, die al langer dan 52 jaar aan de weg timmert, heeft een deel aan de voorzijde van de Cultuurtuinlaan toegewezen gekregen van de overheid. Op de plaats van bestemming aangekomen, werd de chauffeur, die uit een bloemkwekersfamilie afkomstig bleek te zijn, door de passagier uitgenodigd voor een wandeling.

Sprookjestuin

Taxichauffeur: “De vereniging had grootse plannen om de bloementeelt te bevorderen. De locatie omtoveren tot een sprookjestuin, een toeristische attractie, een visitekaartje voor Suriname. Het deelnemen aan en het organiseren van nationale plantenshows en internationale tentoonstellingen werden voorgesteld. Helaas is daar niet veel van terechtgekomen. U kan het zelf zien, het grootste deel van de opstallen en stands zijn binnen een paar jaar zo goed als onbruikbaar geworden of zijn ingestort. Over waaraan dat ligt, wil ik mij niet uitlaten.”

Een schijntje van wat het was

Passagier: “Ik kan het wel raden. Telkens blijkt dat het Suriname niet ontbreekt aan welwillende burgers, die persoonlijke- en de ontwikkeling van het land voorstaan. Maar het ontbreekt vaak aan een duurzame aanpak, de eigenschap, het vermogen om lang goed te blijven of te blijven bestaan. Aan te sluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties uit het oog te verliezen”.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan

“De natuur van Suriname wordt bezongen, maar goede bedoelingen alleen zijn niet voldoende om Sranan vooruit te brengen. Initiatiefnemers beginnen doorgaans vol enthousiasme, maar onbekookt. Gaandeweg blijkt dat het makkelijker gezegd is dan gedaan en tuimelt de onderneming in elkaar. Aan de haalbaarheid wordt niet gedacht. Men leeft met tien vogels in de lucht en geen in de hand.  Duurzaamheid van zaken die men in instellingen, bedrijven en werkgroepen denkt te onderzoeken en/of uit te voeren, zijn vaak te hoog gegrepen.”

Chauffeur: “Dat is waar, ik ken landbouwers die begonnen zijn met handbewerking van 100 vierkante meter grond. En stap voor stap hebben uitgebreid en grootondernemer zijn geworden. Tegenwoordig schrijven personen die nooit iets hebben geplant vanachter een bureau landbouwplannen, die honderden hectaren beslaan, groot kapitaal vragen en nooit worden uitgevoerd”.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: