Cleopatra Jessurun: pas rond 8 juni “covid-schade” als gevolg van verkiezingen duidelijk

Cleopatra Jessurun kwam op de persconferentie van vrijdag 29 mei ook weer aan het woord; ze was er onder andere bezorgd over dat met de verkiezingen vele mensen uit onbekende gebieden naar Paramaribo zijn getogen ondanks de strenge veiligheids- en controlemaatregelen, wat de risico’s ernstig vergroot heeft.

Zo werd er op 27 mei een persoon van Surinaamse afkomst die van de Franse kant was gekomen op de 25ste positief getest, maar deze persoon was niet gaan stemmen en had wel mond- en neusbedekking op in beginsel. Hij was op 26 mei naar de huisarts geweest met klachten, waar hij geheel volgens de veiligheidsprotocollen was ontvangen, en die huisarts belde met 178. Men heeft de man terstond geswabt, maar helaas heeft de man het resultaat niet afgewacht en begaf zich onder andere naar de barbier. De volgende dag werd hij opgehaald, en hij is nu 1 van de 2 personen op de IC van het RKZ – van beide personen is de toestand stabiel. De man wordt aan 30 contactpersonen gelinkt, en allemaal zijn nu in overheids quarantaine voor de voorgeschreven 14 dagen. Het is nog niet duidelijk of de besmetting van deze persoon in Suriname of aan de Franse kant plaatsvond, dus ook met ons buurland is contact over waar deze persoon geweest is en met wie hij in contact is geweest.

Juist vanwege de verkiezingen zijn de komende 14 dagen heel erg belangrijk om te zien of er mensen bij zijn gekomen met griepverschijnselen. Op 8 juni kan de “schade” van de verkiezingsdag beter ingeschat worden. Daarbij worden ook binnen Suriname hoge-risicogebieden in kaart gebracht, en de epidemiologische surveillance is inmiddels opgevoerd. De gemeenschap wordt verzocht griepverschijnselen zo gauw als mogelijk aan de huisarts of aan 178 door te spelen, en vooral alle regels en richtlijnen in acht te blijven nemen en alert te blijven, nu meer dan ooit. 

Ook Jessurun benadrukte dat de covid-regels ieders eigen verantwoordelijkheid zijn, vooral omdat de situatie in onze buurlanden vele malen erger is. Het wordt helaas nog steeds geconstateerd dat de gemeenschap niet doet wat gevraagd wordt en wat vereist is: social distancing, thuis blijven indien mogelijk, goede handhygiëne en alle andere voorzorgsmaatregelen zijn een ieders eigen verantwoordelijkheid.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: