Meer belangrijke info van vrijdagse Covid-19 persconferentie

De komende week zal er meer informatie verstrekt kunnen worden omtrent het openbaar vervoer. Dit zei directeur Salmo van Sozavo op de Covid-19 persconferentie van vrijdag 29 mei. 

Met betrekking tot het noodfonds zei Salmo dat de uitbetalingen erg vlot verlopen, per dag worden circa 200 mensen geholpen. Alle gelden daartoe zijn ter beschikking van Sozavo. De districten zullen ook spoedig volgen.

Kolonel Veira voerde ook het woord op deze persconferentie, en gaf aan dat vandaag nog vergaderd is over de repatriatie vluchten. Zo staat al vast dat registratie van gegadigden van 31 mei verlengd is naar 7 juni, maar dat men zich wel moet registreren om in aanmerking te komen, en ook duidelijk moet aangeven als het dringende gevallen betreft, en waarom, zodat er prioriteiten gesteld kunnen worden. Alle personen die binnen de aangegeven periode hebben geregistreerd, zullen in aanmerking komen voor repatriatie, daarna zullen zij zelf contact moeten maken met de terzake doende instanties of luchtvaartbedrijven. 

Op 30 mei vindt er een chartervlucht plaats waarbij personen uit verschillende landen in de regio worden meegenomen naar Suriname. Op 3 juni is er een commerciële SLM vlucht, en op 6 juni een charter vlucht van Newmont uit Miami; ook op die vlucht worden mogelijkheden gezocht voor repatrianten. Op 8 juni is er een repatriatie vlucht uit Europa, op 10 juni ook weer eentje uit de regio (SLM of Fly Always), op 12 juni is er een KLM vlucht uit Europa, voor welke naar aansluitmogelijkheden uit verschillende landen wordt gekeken. De quarantaine plekken worden intussen ook in orde gemaakt door het NCCR voor alle repatrianten. Op 5 juni vindt er een KLM vlucht plaats naar Suriname, en die gaat op 6 juni terug naar Nederland.

Er werd ook medegedeeld dat op vrijdag een training is gegeven voor medewerkers en vertegenwoordigers van uitvaartbedrijven, daar was men heel tevreden over. 

Veira benadrukte dat het samenscholingsverbod nog steeds geldt; eerst werd dispensatie verleend aan een tweetal kerken om maximaal 250 mensen toe te staan op voorwaarde dat die alle covid maatregelen in acht kunnen nemen, maar dat moest uiteraard uitgebreid worden naar alle religieuze bijeenkomsten, op voorwaarde dat men de regels kan en zal naleven. Het blijft de verantwoordelijkheid van de gemeenschap. Ook gaf ze aan dat het enkel geldt voor diensten op de zondag, niet op andere dagen, en niet voor andere gelegenheden zoals feestjes en dergelijke. In alle overige gevallen blijft de regel van maximaal 50 personen overeind.

Kolonel Slijngard deed aan het eind van de persconferentie een speciaal beroep op de gemeenschap; in quarantaine zitten ook baby’s die variëren in leeftijd van 17 dagen tot 2.5 jaar, voor wie dringend kleding en babyvoeding vereist is. Wie het kan missen en wil helpen, kan dat met uitsluitend nieuwe spullen, oude of gebruikte zullen afgewezen worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: