Examenklassen basis- en VOJ scholen starten 8 juni in plaats van 1 juni

Op de reguliere covid-19 persconferentie van vrijdag 29 mei lichtte minister Lilian Ferrier de gemeenschap in over onder andere zaken rakende de hervatting van het onderwijs. Zo maakte ze duidelijk dat in plaats van op 1 juni, zoals eerder was bekendgemaakt, de examenklassen van eerder genoemde instellingen, dat geldt voor particuliere en openbare scholen, nu op 8 juni zullen starten, een en ander vanwege de extra risico’s die de verkiezingen mogelijkerwijs bovenop zaken hebben kunnen brengen en omdat wat meer tijd vereist is voor de voorbereiding; klassen worden onder andere gepast ingericht op minder leerlingen, pauzes zullen “om de beurt” plaatsvinden om grote groepen bij elkaar te vermijden, en zo voorts. Men wil onder andere eerst zien dat er geen extra besmettingen bij zijn gekomen, en of zaken nog redelijk goed onder controle zijn. Daarna zal gekeken worden naar overige leerjaren, maar voor het basisonderwijs ziet het er naar uit dat vooral in het basisonderwijs voor de overige leerjaren naar doorstromingsmogelijkheden gekeken wordt.

Ferrier gaf ook aan dat de kantines en dergelijke niet zullen mogen draaien, dus dat ouders en verzorgers erop moeten toezien dat de kinderen voldoende voorzien worden. Sowieso zullen alle leerkrachten op de scholen aanwezig moeten zijn, maar met het openbaar vervoer zijn zaken nog niet rond. Schoolvervoer dat onder het Ministerie valt zal wel beschikbaar zijn voor wie daar reeds gebruik van maakte onder de bestaande infrastructuren. 

Voor wat de scholen in het zuiden en oosten, met name in Sipaliwini betreft zei Ferrier dat die nog niet open zullen kunnen, ook omdat veel leerkrachten nog in Paramaribo zijn en het transportprobleem daarin wat moeilijker zit. Waar het kan wordt nog goed gebruik gemaakt van afstandsonderwijs en de 1000 tablets die beschikbaar waren gesteld.

Er is nog geen overeenkomst tussen de PLO en [email protected], onder andere omdat de bushouders zich op het standpunt stellen dat rijden op halve capaciteit voor hun niet rendabel kan zijn, en dat daar dus ook weer een vergoeding tegenover zou moeten staan. Ferrier benadrukte evenals andere leden van het covid team dat men niet mag denken dat het gevaar al geweken is, omdat vandaag nog er weer 11 gevallen in Guyana bij kwamen, en men zich in Suriname gewoon ook niet houdt aan de richtlijnen en maatregelen, ondanks alle informatie en instructies vanuit de autoriteiten en het Covid-19 management team.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: