Onjuiste berichtgevingen omtrent “gedumpte” stembiljetten

Paramaribo, 28 mei 2020.

Op social media gaat een filmpje rond waarin wordt getoond dat ingevulde stembiljetten zijn gedumpt tussen het vuil, samen met ingevulde processen-verbaal. Wie oplettend is, zal hebben opgemerkt dat het niet gaat om echte stembiljetten, maar om specimens waar de achterkant van het blauwe stembiljet gewoon wit is. Bij echte DNA stembiljetten zijn beide kanten van het papier blauw gekleurd. Desalniettemin, is het verzoek gedaan aan de Commissie Veiligheid om een onderzoek terzake in te stellen.

Ten aanzien van de processen-verbaal kan het gaan om de exemplaren die waren aangeplakt in de stembureaus. De processen-verbaal van de telling van DNA en RR stembiljetten worden namelijk in tweevoud opgemaakt. Een exemplaar wordt verpakt en verzegeld voor afgifte aan het hoofdstembureau, terwijl het tweede exemplaar voor vertrek uit het stemlokaal op een bord, duidelijk zichtbaar en leesbaar voor het publiek, wordt aangeplakt. 

Via whatsapp wordt er ook een bericht gedeeld dat er zou worden “gerommeld”met de resultaten van de informele verslaglegging. Ook in dit geval verzekert het ministerie dat dit bericht niet op waarheid berust. De gegevens worden 3 keer afzonderlijk geverifieerd en gevalideerd, voordat het wordt gepubliceerd op de website. Daarnaast is de data die wordt gepubliceerd, ook afzonderlijk opgeslagen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken doet een beroep op de samenleving om geen nepberichten te delen, waarbij Suriname en de verkiezingsorganisaties onnodig in diskrediet worden gebracht.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: