Medische zending doet uitstekend werk in binnenland

Directeur Herman Jintie van de medische zending gaf op de reguliere persconferentie van het Covid-19 team op vrijdag 22 mei middels een powerpoint presentatie gedetailleerd en bijzonder veel informatie over de stand van zaken in met name het binnenland. 

Met name toonde hij aan dat tussen zijn laatste update van 6 mei en nu, er nogal wat zorgwekkende ontwikkelingen zijn geweest in met name onze buurlanden. In Brazilië zijn er meer dan 170 duizend positieve gevallen bijgekomen in die tijd, en nu reeds meer dan 20 duizend sterfgevallen, in Guyana zijn er sedert 6 mei 85 positieve gevallen bij gekomen en in Frans Guyana zijn dat er 42. Alleen in de afgelopen 24 uur kwamen er 1188 nieuwe gevallen bij in Brazilië, wat allemaal reden is om extra alert te zijn in ons achterland. Aan de oostgrens is de medische zending erg actief geweest, in bijvoorbeeld Gonini, Tjaboetabiki, Stoelmanseiland tot en met Langatabiki zijn er vier ACD’s missies uitgevoerd. Ook in Lawatabiki en omstreken (Benzdorp, Antonio do Brinco, Ronaldo en Peruano) zijn er maar liefst 84 tests uitgevoerd welke allemaal negatieve resultaten opleverden.

Ook is men veel bezig te awareness bij te schaven via covid-19 sessies, het traditioneel gezag en de granmans worden ook omstandig geïnformeerd. Waar mogelijk worden mensen via de radio in verschillende binnenlandse talen van informatie voorzien. Samen met het Rode Kruis worden ook veel huis-aan-huis bezoeken afgelegd in het binnenland. Ook in boven-Suriname wordt veel werk verzet via de granmans en de basjas, en de eigen mensen worden op alle poli’s gedegen getraind om voorbereid te zijn op eventuele positieve gevallen. Aan de zuidgrens wordt ook hard gewerkt, zoals in Sipaliwini en Kwamalasamutu, Puleowime, Palumeu en Pelele Tepoe. Er worden zoveel mogelijk griep-poli’s ingericht, zeker in Oost Suriname, Midden Suriname en Brokopondo, en poli’s worden voorzien van wasbakken en triage tenten voor gebruik voor het betreden van de poli’s. De gemeenschappen zijn hier ook heel erg tevreden mee. 

Er worden ook aan de zuidgrens reeds voorzieningen getroffen, en steeds meer uitgebreid naar met name de inheemse dorpen. Vanuit Paramaribo is er optimaal contact, en zo wordt de situatie steeds gemonitord. Toch zijn er uitdagingen, zoals het vele binnendoor reizen van het ene dorp naar het andere, en ook vanwege de verkiezingen willen mensen Suriname binnenkomen, hier wordt dus goed op gelet. De medische zending doet haar best ook quarantaine en zelfs isolatie faciliteiten te voorzien indien dat nodig zou zijn. Soms moet echter aan bepaalde ontbrekende randvoorwaarden voldaan worden, zoals bijvoorbeeld vliegvelden, maar ook de traditionele en culturele gebruiken moeten rekening mee gehouden worden om die in te passen in de covid-19 preventie. Er zijn goede samenwerkingen met alle relevante organisaties, benadrukte directeur Jintie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: