Samenwerking VHP en Haitiaanse gemeenschap

Na aftastende gesprekken met de VHP heeft een groep Haïtianen besloten om samen te werken met de VHP. Op maandag 18 mei 2020 vierde de Haïti gemeenschap samen met de VHP, de vlaggen-dag van Haïti in het partijcentrum van de VHP.

Deze groep is erg blij dat de VHP, de Haïtiaanse gemeenschap wil ondersteunen voor een beter bestaan in Suriname. Ze zal ook haar ondersteuning geven aan de VHP bij de komende verkiezingen van 25 mei 2020. Ze heeft al plannen op papier die ze wil uitvoeren in de komende jaren en dat de Haïtianen die hier wonen erkenning krijgen van de overheid.

De Haïtianen in Suriname hopen dat hun woon -en leef situatie kan verbeteren als de VHP regeerverantwoordelijkheid verkrijgt. Ze rekenen erop dat de VHP met hun samenwerkt voor een betere toekomst. Ze zijn ervan overtuigd dat de VHP de komende verkiezingen gaat winnen.  

VHP voorzitter Chan Santokhi gaf in zijn speech aan dat de vlaggen-dag een historisch moment is, een historische dag voor Haïti en voor de Haitiaanse broeders en zusters die hier wonen, ze zijn allemaal Surinamers. Voor VHP is 18 mei ook een belangrijke dag, bekroning voor de VHP, want 6 jaar terug is het transformatieproces van de VHP begonnen. We hebben nu alle bevolkingsgroepen in onze partij.

Haïti was het eerste land in het Westelijk Halfrond dat onafhankelijk werd. De vlaggen dag is een belangrijk moment voor Haïti en ook voor de Haïtianen hier in Suriname. De vlag is symbool, de vlag symboliseert de onafhankelijkheid, de vlag symboliseert afschaffing van de slavernij, de vlag symboliseert dat Haïti strijd levert voor vrijheid en de strijd voor bevrijding gaat door.

En we zien dat een grote groep Haitianen meer dan 40 jaar geleden naar Suriname gekomen is en op de suikerplantage Mariënburg gewerkt hebben en daarna zijn ze in de bananen- en landbouwsector gaan werken. Haïtianen zijn hardwerkende mensen. Naast de landbouw en bananen sector kunnen ze ook in de andere sectoren werken, maar ze moeten daartoe de mogelijkheid krijgen.

De regering en ondernemers moeten de Haitianen de mogelijkheid geven om te groeien, we moeten hun gelijke kansen geven, we moeten hun cultuur beschermen, ze moeten de taal leren, naar school gaan, verblijfvergunning moet geregeld worden. Ze moeten samenwerken met alle Surinamers.

De Haïtianen zijn hier gekomen voor een beter bestaan maar nu zien wij dat Suriname richting Haïti gaat, daarom is deze groep bij de VHP. De VHP is een partij die heel hard werkt en ze gaat oplossing brengen voor deze groep Haïtianen.  Er is genoeg plaats voor eenieder in Suriname. Daarom strijden we als VHP voor een beter bestaan en betere toekomst.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: