Jim Bousaid: “Er zit nul cent in het noodfonds”

Ook econoom Jim Bousaid is er heilig van overtuigd dat het sociaal pakket met verhogingen paniekvoetbal is van de NDP. Aan dat sociaal pakket hangt er bovendien een prijskaartje van SRD 400 miljoen. Volgens Financiënminister Gillmore Hoefdraad is dit bedrag reeds gereserveerd. “Voor zover ik weet, zit er nul cent in het noodfonds”, maakte Bousaid duidelijk in het radioprogramma KAAK van 13 mei. De vraag is dus vanwaar de NDP die SRD 400 miljoen zal ‘toveren’ om onder meer de AOV’ers, gepensioneerden, werklozen en mensen met een beperking tegemoet te komen.

Wijze van financiering sociaal pakket

Naar zeggen van Bousaid heeft Hoefdraad aan CBvS-governor Maurice Roemer een verzoek gedaan om de SRD-kasreserve te verlagen naar 20%, zodat de middelen die vrijkomen als lening kan dienen voor de staat. “De minister heeft gezegd dat als de banken niet willen financieren, dan gaat hij rechtstreeks lenen bij de CBvS. Beide vormen behoren tot de monetaire financiering.” Wat de effecten daarvan zijn, zijn voor niemand onbekend: de wisselkoersen en inflatie gaan verder toenemen, waardoor in reëele zin er geen verbetering zal komen in de economische gesteldheid van Suriname. Bousaid heeft persoonlijk niets tegen de handreiking van de NDP naar de sociaal zwakkeren in de vorm van het sociaal pakket. Hij attendeert slechts op de manier waarop deze uitgaven gefinancierd worden. “Het zijn wel uitgaven die een tegemoetkoming zijn voor de mensen, maar het feit dat het geen gezonde basis heeft, betekent dat het uiteindelijk zal verdampen.”

Bankiers hebben veel moeite met verzoek Hoefdraad

Bousaid, die voorzitter is geweest van de Bankiersvereniging, wist te vertellen dat de bankiers veel moeite hebben met het verzoek van Hoefdraad. “Dat is op zich niet vreemd. De bankiers komen nauwelijks bij van de diefstal van US$ 200 miljoen.” Dit geld betreft de valutakasreserve die de lokale banken aan de CBvS hadden toevertrouwd. De terugbetaling hiervan is nog geen feit. Volgens Bousaid kan de staat in feite de bestaande leningen niet eens terugbetalen en wil desalniettemin meer gaan lenen. Hij typeert het overigens als “brutaal” dat Hoefdraad, Roemer oproept om de SRD-kasreserve te verlagen. De moederbank is namelijk een onafhankelijke monetaire autoriteit, wat dus betekent dat er grenzen zijn.

Leningen hebben wel consumptieve doeleinden

De econoom zegt dat de overheidsfinanciën uit zijn lood geslagen zijn. Zo is er een gigantische begrotingstekort dat monetair gefinancierd wordt, waardoor de monetaire verhoudingen verstoord zijn. “De staatsschuld is gekoppeld aan het grote begrotingstekort. En onze tekorten dekken we door links en rechts te lenen.” Bousaid merkt op dat de minister en de regering meerdere keren in de mond nemen dat de leningen bestemd zijn voor productieve doeleinden. Dat verwijst Bousaid naar het rijk der fabelen. “De leningen worden gebruikt voor de consumptieve uitgaven van de staat. En dat heeft tot gevolg crisis op elk niveau.”

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: