Doekhie: ‘De NDP heeft Linga verlaten’

“Niet Linga heeft de NDP verlaten, maar de NDP heeft Linga verlaten”, zegt NDP-parlementariër Rachied Doekhie aan Dagblad Suriname. NDP-assembleelid Erwin Linga is overgestapt naar de VHP. Linga, die als lijsttrekker in Sipaliwini met 1652 stemmen gekozen was en voor deze verkiezingen niet meer op de kandidatenlijst is geplaatst, is uit onvrede naar de Oranjepartij overgelopen. Hiermee is de NDP-fractie gedropt naar 25 zetels en kan zij zonder haar coalitiepartners niet meer rekenen op een meerderheid in het parlement. Dit zal dus ook een grote rol spelen bij de in staat van beschuldigingstelling van minister Gillmore Hoefdraad. Doekhie ziet op zich niets mis met het besluit van Linga om door te gaan met de politiek, nu de NDP hem niet heeft gekandideerd. “Linga denkt: ‘If you don’t get the dog, take the goat’. Daar is hij met open armen ontvangen. Patrick Kensenhuis is in 2015 ook naar ons gekomen en hij is toen ook met open armen ontvangen. Hetzelfde gebeurde ook met Keshopersad Gangaram Panday toen van de VHP naar NDP en Ronald Hooghart van de NPS naar NDP”, aldus Doekhie.

1652 stemmen zowel NDP- als Linga-stemmen

Binnen de kringen van de VHP wordt er al gesproken over een zetelwinst in Sipaliwini. Waren de 1652 stemmen NDP-stemmen of Linga-stemmen? Doekhie zegt dat het een combinatie is van beide. “Linga heeft jarenlang voor de NDP gekozen, maar door omstandigheden die Linga alleen kent, heeft hij nu voor een andere kleur gekozen. Linga heeft zijn mensen, vrienden en familieleden die van hem houden, maar veel mensen houden ook van Bouterse en de NDP. Dus wie je daar ook zet, ze stemmen dan op die man. Maar hoe dan ook zal het een aderlating zijn, want in Sipaliwini tellen al een paar honderd stemmen voor een zetel”, aldus de NDP’er.

Sapoen en Chitan moesten gelijk worden opgesodemieterd

Doekhie benadrukt dat het de schuld van de top van alle politieke partijen, de besturen, is om overloperij te stimuleren. “Het gaat om alle partijen. Wanneer iemand komt naar een partij, dan is het halleluja en gaat men met bloemen smijten. Denk aan Noreen Cheung, die de NDP in 2015 verliet en toen rende de Pertjajah Luhur met bloemen naar haar toe. William Waidoe is van de PL overgelopen naar de NDP en hij is ineens god geworden. Dus Linga denkt dat eenmaal het zo gemakkelijk gaat, gaat hij ook overlopen en dan wordt hij keizer. Deze dingen worden niet afgestraft. Toen Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan na de verkiezingen van 2015 naar ons kwamen, moesten we ze in feite gelijk hebben opgesodemieterd. We moesten gelijk gezegd hebben: ‘Sodemieter op, mi no wani unu!’ Jammer dat het een cultuur is  geworden, want den man lobi a sani”, aldus Doekhie.

Grootste overloperij was in 1996

De NDP’er uit Nickerie stelt dat er 2 soorten politici zijn: ‘politici met ruggengraat’ en ‘politici die ondernemers zijn en hosselen’. “De groep die wilt hosselen, wilt wat verdienen. Zij krijgen een habbekrats en dan den man e kenki kleur. Precies als een leguaan of kameleon. Je moet dus goed kijken wat voor type mensen ze zijn”, benadrukt hij. Als voorbeeld noemt hij ook de grote overloperij in 1996 van de 5 VHP’ers, Marijke Djwalapersad, Saeed Achmatallie Jainullah, Amernath Baboeram Panday, Asha Singh-Koendjbiharie en Lachmiperkas Tewarie. De 5 leden maakten in 1996 nog deel uit van het Nieuw Front (VHP), maar ze splitsten zich af om de NDP-regering van Wijdenbosch en ex-legerleider Desi Bouterse mogelijk te maken. “Toen heeft niemand iets gezegd. Zodra het in jouw voordeel is, dan wordt je met open armen ontvangen en krijg je een Ford Ranger, geld en alles”, aldus Doekhie.

Doekhie gestart en geëindigd bij NDP

Doekhie voegt eraan toe dat hijzelf bij de NDP zijn politieke carrière is opgestart en nu ook bij dezelfde partij deze carrière heeft beëindigd. “Mensen denken dat ik VHP’er ben geworden, terwijl ik vorige week voor de rechter moest verschijnen tegen VHP’ers als Mathoera. Ik lever gewoon kritiek op een heleboel zaken, want niet al de mensen op wie ik kritiek lever, zijn NDP’ers. Mahespalsing en Ramadhin zijn geen NDP’ers”, aldus Doekhie.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: