Creatieve ondernemer Rotterdam en Coronavirus

Fred Fitz-James

Aan de West Kruiskade te Rotterdam valt ‘De Kulturu Shop’ op vanwege de Surinaamse uitstraling. Fred Fitz-James onderneemt al ruim zes jaren verschillende cultuur-opbouwende activiteiten vanuit zijn zaak, Fred Kulturu Shop Institute volledig genaamd. Na de kweekschool vertrok hij vanuit Suriname naar Nederland, waar hij zich verder toelegde op wiskunde en de psychologie. Met zijn partner begon Fitz-James een spirituele winkel, die de  Kotomisi Shop heette. Een gemoedelijk ingerichte zaak met bijna alles op cultureel gebied uit Suriname, en een vitrinekast vol Surinaamse boeken.

Na De Kotomisishop begon Fitz-James zes jaar terug met het Fred Kulturu Shop Institute in de Billboard Mall, eveneens gelegen aan de West Kruiskade. Het instituut is vooral een plek waar vooral Surinaamse jongeren, die op zoek zijn naar hun Surinaamse identiteit, terecht kunnen met vragen. De winkel is echter voor iedereen toegankelijk en veel volwassenen maken dan ook dankbaar gebruik van de aangeboden diensten.  Fitz-James vertelt dat de winkel veel doet aan kennisuitwisseling en het behouden van het cultureel erfgoed van de Afro-Surinamers. Bezoekers kunnen terecht voor rituele en geneeskrachtige kruiden, die overwegend uit Suriname afkomstig zijn. Het Fred Kulturu Shop Institute hanteert als vertrekpunt de Winti Spiritualiteit. In de winkel vindt je onder meer traditionele kleding, pangistoffen, geneeskrachtige kruiden en boeken.

Keti Koti

Fitz-James is niet zomaar een ondernemer, maar helpt ook om de Surinaamse cultuur buiten zijn winkel in stand te houden. “Behalve in de winkel ben ik ook actief om een goede vriend te helpen met de organisatie van Keti Koti op 1 juli  in het Wijkpark Oude Westen”.  Deze viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname is niet het enige dat Fitz-James organiseert. De voormalig wiskundedocent is ook verantwoordelijk voor de organisatie van het jaarlijks terugkerende Kotomisi Grand Gala in de Rotterdamse Schouwburg. Fitz-James typeert deze wervelende Kotomisie Show van Afro-Surinaamse klederdrachten, die op traditionele wijze als een mooi voorbeeld is van de bijdrage die zijn instituut levert aan de bijdrage voor behoud van de Surinaamse identiteit in Nederland. Hij noemt de verschillende onderdelen op deze dag: “live muziekformaties, een Surinaamse keuken, Caraïbische spelletjes en een Caraïbische markt bezorgen de bezoekers iedere keer weer een onvergetelijke dag”.


Domper

Ook de West Kruiskade zijn de gevolgen van het Coronavirus niet gespaard gebleven. Fitz-James betreurt het dan ook dit jaar alle activiteiten geen voortgang zullen vinden. “Dat is echt een domper”, laat Fitz-James vanuit de zijn winkel aan de West Kruiskade weten. Toch heeft de creatieve ondernemer wat leuks bedacht voor zijn klanten. Bij iedere aankoop van minimaal €12.50 ontvangt men een mondkapje. Op die manier levert Fitz-James ook een bijdrage aan de strijd tegen het Coronavirus.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: