Chan Santokhi: “Als Hoefdraad voor de NDP de beste Financiënminister is, zegt het veel over hun niveau”

Parlement mag geen rechtszaal worden

Op de persconferentie van de VHP heeft voorzitter Chan Santokhi aangegeven dat het wetenschappelijk bureau van de NDP onlangs in een artikel in een lokale krant heeft aangeven dat minister Gillmore Hoefdraad de beste minister van Financiën ooit is. “Als de wetenschappelijk bureau van de NDP dat denkt, vertel het veel over hun niveau. Als hij de beste minister is vergelijk hem dan met minister Hildenberg en André Telting. Want onder hem zijn wij alleen arm geworden. We hebben nu de slechtste rating.”

Kwestie Hoefdraad

Santokhi gaf aan dat er heel wat verwarring is en of wordt gecreëerd in de samenleving omtrent de kwestie rond de minister. “Er is een zaak die wordt onderzocht. Het gaat erom of de minister de verdachte handelingen gepleegd heeft tijdens het uitoefenen van zijn ambt. Het parlement mag de beschuldiging inhoudelijk niet toetsen. Er moet alleen gekeken worden of vervolging in het algemeen belang wordt geacht. De VHP fractie en de overige oppositie partijen zeggen: ja. De minister moet ook alle rechten krijgen. Maar het parlement mag in geen geval de zaak  inhoudelijk behandelen. Daarvoor is volgens de grondwet alleen het Openbaar Ministerie en geen enkele andere instantie. Indien hij in staat van beschuldiging wordt gesteld, wordt hij in zijn functioneren van rechtswege geschorst. Hij gaat dan niet bij de normale kantonrechter verschijnen maar bij het Hof van Justitie.”

Parlement mag geen rechtszaal worden

Santokhi zei dat het parlement een commissie heeft samengesteld, niet om de minister te verhoren maar om hem te “horen” benadrukte Santokhi. “De commissie gaat de minister vragen, wat hij vindt van de tenlastelegging, maar geen discussie. Het is gewoon: dag minister! Het parlement mag geen rechtszaal worden. Dat is de scheiding der machten die we in dit land hebben. Het is triest dat de NDP de onafhankelijkheid van de rechtelijke macht te grabbel gooit. De beschuldigen dat de pg net voor de verkiezingen is begonnen met een onderzoek is ongegrond. Het onderzoek is in januari gestart. De govenor die opgesloten is, heeft via zijn advocaat gesproken. Daarna is de minister als verdachte aangemerkt. Zijn de advocaat Irvin Kanhai en Van Trikt VHP’ers? Een ieder weet tot welk politiek kamp zij behoren. We keuren dit gedrag van de NDP ten strengste af.”

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: