Harish Monorath: ‘Te a man tron parlementariër, opeens wagi en oso e tron moro bigi’

Harish Monorath, Abop-kandidaat nummer 11 in Paramaribo, stelt dat wanneer gekeken wordt naar de situatie van bepaalde politieke leiders, het gelijk opvalt dat deze personen een heel moeilijk en eenvoudig leven hadden alvorens zij gekozen werden tot parlementariër. “Opeens te den tron parlementariër, a wagi e tron moro bigi en a oso e kon moro bigi. Fa? Nanga a salaris fu wan parlementarier, bepaalde oso no mang bouw, bepaalde wagi no man rij, business-class no man pai fu gwa kondre lek Australië. Maar dat gebeurt wel. Wanneer we deze corruptieve handelingen in de samenleving dus hebben, zal het dus noot goed gaan”, zei de politicus afgelopen zaterdag tijdens de online massameeting van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop). De Abop’er, ex-parlementariër en in het dagelijks leven advocaat, hield een presentatie over goed bestuur. Volgens hem moet corruptie hard aangepakt worden om zaken goed te laten lopen in het land. Als voorbeeld haalde hij ook aan de wisselkoers van 1 op SRD 15 voor de US dollar. Er zou gewaakt moeten worden dat die koers straks niet vliegt naar 1 op SRD 50, waardoor het land helemaal kapot gaat. De hele anticorruptiewet is volgens Monorath meer een show geweest, want na de aanname tot vandaag is deze wet geen factor. “Het eindresultaat is dat niemand wordt vervolgd in de wijze zoals die anticorruptiewet dat heeft voorgesteld. Ik breng in herinnering de naschoolse opvang, Carifesta, EBS-schandaal, misbruik van kasreserves van de bank”, aldus Monorath.

‘Alla leider a no corrupt leider’

Monorath stelde dat corruptie het politieke, sociale of economische verschijnsel os waarbij iemand in een machtspositie deze misbruikt, teneinde zichzelf of anderen ongeoorloofde gunsten te verlenen, vaak in ruil voor weder- of vriendendiensten. Suriname heeft volgens hem veel gevallen van corruptie gekend. Vooral kijkend naar de manier hoe zaken in de afgelopen tien jaren aan toe zijn gegaan zou men volgens hem denken dat deze zaken normaal zijn. “We zijn gauw geneigd om te zeggen dat alle leiders corrupt zijn. Alla leider a no corrupt leider. Alla sma in Sranan a no corrupt sma. Maar corruptie e uit zich in a fasie fa a kondre e draai.” Volgens Monorath heeft president Desi Bouterse enkele jaren terug groot reclame gemaakt over zijn voornemens om een kruistocht tegen corruptie te starten. “Niks daarvan is gebeurd! Want te den mang fu den e du den corruptieve handelingen, no wan fu den e vervolg. Erger nog, te yu e luku ini a parlement dan yu e sjie dati den eygi fractieleden, zelf a fractieleider fu den, e taki dat zelfs voor a onderzoek start dat e ne du mee nanga en vervolging fu Hoefdraad. Hoe kunnen wij dit dan een kruistocht tegen corruptie noemen?”, stelde Monorath.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: