DA’91 wil herziening artikel 140 grondwet

DA’91 gaat voor een nieuwe grondwet die past in haar visie op weg naar de ‘nieuwe republiek’, maar voor de korte termijn is zij voorstaander van herziening van artikel 140 van de grondwet, waarin wordt aangegeven dat politieke ambtsdragers vervolgd kunnen worden, echter nadat DNA ze  in staat van beschuldiging heeft gesteld. “Gezien het moreel verval in de Surinaamse politiek is DA’91 naar aanleiding van het standpunt van de NDP overtuigd dat anno 2020 deze wet zo snel als mogelijk moet worden herzien. Hiernaast kan de huidige wet, toekomstige corruptie onderzoeken belemmeren, aangezien duidelijk naar voren is gekomen dat men partijgenoten in de hoedanigheid van ambtsdragers wenst te beschermen. Bij DA’91 staat het besluit tot vervolging centraal. Daarom betogen wij de procedure tot ‘normalisering’ en bepleitten een modernisering van de relevante wetgeving. Zoals eerder aangegeven is alleen DNA  bevoegd om vervolging van politieke ambtsdragers wegens ambtsmisdrijven te initiëren.

Naar ons inziens zou het beter zijn dat een orgaan, Het Openbaar Ministerie, zonder een  politiek karakter de beslissing tot vervolging neemt. Minder politiek geladen. Door de beslissing omtrent vervolging exclusief in handen te laten van DNA worden de betrokken ambtsdragers willekeurig beschermd. Het is niet onkenbaar dat de vervolging van politieke ambtsdragers in geval van ambtsmisdrijven altijd een sterke politieke dimensie kent en dat de beslissing tot vervolging om die reden ook kan verworden tot verdere ontwrichting van de “checks en balances” en bescherming van corrupte politici. Zoals wij ervaren zal in de hedendaagse Surinaamse politieke praktijk een verdenking tegen een minister of DNA-lid zeer vermoedelijk niet tot zijn aftreden leiden.”

“Wij vinden dat DNA niet geschikt en onvoldoende bevoegdheden heeft om strafrechtelijke analyses te maken. De expertise die er bij het Openbaar Ministerie is, is er bij DNA uit de aard der zaak niet. Naast deze opvatting beperkt DNA zichzelf door haar grondwettelijk recht van enquête niet te gebruiken. Het recht houdt in DNA een onderzoek kan instellen naar een specifiek onderwerp, om op die manier de regering te controleren.”

“Zoals nu geldt heeft de Surinaamse burger weinig vertrouwen in de politieke vertegenwoordigers te hebben en is aanpassing zoals DA’91 voorstaat terecht. Politieke overwegingen zullen geen grote rol spelen bij de beantwoording van de vraag of vervolging moet worden ingesteld. In plaats daarvan zullen primair juridische (rechtmatigheids)criteria centraal staan. Het OM zal beter dan politieke instituten de afweging kunnen maken in hoeverre vervolging zinvol en succesvol is. De beslissing tot vervolging zal, kortom, politiek neutraler worden genomen dan door DNA. Het Openbaar Ministerie zal in tegenstelling tot wat wij zien gebeuren betreffende de in staat van beschuldiging stellen van minister Hoefdraad, in staat worden geacht weerstand te bieden tegen druk uit de regering/politiek. Bij een besluit van DNA om geen last tot vervolging aan de Procureur-Generaal te geven kan zij zeker  weerstand uit de samenleving verwachten en zal de uitslag van de komende verkiezingen zeker beïnvloeden”, aldus een bericht van de DA’91 Publiciteitsdienst.

error: Kopiëren mag niet!