“Je kon vroeger drie kippen voor deze prijs kopen”

Groenten en fruit zijn niet de enige producten die de consument nodig heeft om het dagelijks eten voor te kunnen bereiden en voor een gezonde voeding te zorgen. Vleesproducten, waaronder ook kip en vis, zijn haast niet meer weg te denken uit de keuken van Surinamers. Met de verslechterde economische situatie in het land zijn ook de prijzen van kip- en kipproducten flink de lucht ingegaan. “Surinaams kip is sowieso lekkerder dan buitenlands kip, het heeft meer structuur en meer massa en minder water. Maar voor een grote panklare kip moet ik nu SRD 85 neertellen. Je kon vroeger, in 2015 nog, drie kippen voor deze prijs kopen”, zegt een consument die maandelijks haar kip- en kipproducten koopt bij een lokaal kipbedrijf. Dezelfde grote panklare kip kocht zij enkele maanden terug nog voor SRD 56. Deze consument voert aan dat zij in de eerste regeerperiode van president Desi Bouterse maandelijks voor SRD 300 aan vleesproducten uitgaf en hele grote kippen daarvoor kon kopen. Nu moet zij meer dan het dubbele maandelijks neertellen en dan komt bovendien bijkijken dat zij in de laatste week van de maand weer één of twee kippen moet kopen. “Er zijn vijf mensen in mijn gezin en de kosten worden steeds zwaarder. Vroeger konden wij af en toe nog wat rundvlees of doks kopen, maar daaraan wordt nu helemaal niet gedacht. Sparen wordt met de dag moeilijker, aangezien ik steeds in mijn reservegeld moet gaan”, stelt zij.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: