Zijn pitbulls voor iedereen geschikt?

Recentelijk is een persoon aangevallen door een pitbull, wat bij velen weer de vraag doet rijzen of de pitbull niet verboden moet worden. Logischerwijs zijn er in zulke debatten altijd voor- en tegenstanders, en dat is nodig voor een goed debat. De pitbull is geen schoothond, de dieren zijn ooit gefokt om stieren te kunnen doden. Door de kracht die ze uitstralen en bezitten zijn pitbulls populair. Als pitbulls goed worden opgevoed is er in principe niet veel aan de hand. “Elke hond is zo goed als zijn eigenaar hem of haar begeleidt” zegt Linda Atjak namens de Dierenbescherming Suriname. De pitbull heeft een bepaald karakter en is niet te vergelijken met een doorsnee Surinaamse hond. Voor het houden van een dergelijke hond moet ook de eigenaar over een bepaald karakter beschikken, want vaak willen mensen een ‘pitje’ omdat het stoer is, terwijl ze niet met het karakter van de hond overweg kunnen. “Als je de hond niet aan kan wie moet dan de alpha zijn?” vraagt Atjak zich af. Dit geldt voor alle honden, maar in het bijzonder voor pitbulls. Met enige regelmaat krijgt de dierenbescherming meldingen van aanvallen door pitbulls, meestal zijn het dan honden die onderling gevochten hebben. In Nederland en België is de pitbull verboden Ook in Engeland is er een verbod. Atjak geeft als voorbeeld dat niet lang terug enkele loslopende honden, die door iemand dagelijks werden verzorgd, door een pitbull zijn doodgebeten.

Vaak bellen wanhopige eigenaren naar de dierenbescherming, omdat hun hond ze gebeten heeft. De dierenbescherming stelt dan de vraag terug wat zij met een bijtende hond moeten doen. Vandaar dat Atjak dan ook het advies geeft dat wie een pitbull wil, moet weten waar men aan begint. Atjak raadt het mensen met kinderen af om een pitbull in huis te nemen, maar wijst er op dat het nog veel belangrijker is dat men het dier moet aankunnen, “want het is geen poesje” merkt ze op.

Kijkend naar het buitenland registreerde de non-profitorganisatie DogsBite tussen 2005 en 2015 in de VS 232 dodelijke beten waar mensen aan overleden. Daar staat tegenover dat de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie ASPCA tegen verbodsregels is, omdat het stelt dat het ras van een hond niet bepalend is voor het gevaar van het dier. Als hondenrassen niet verboden kunnen worden, dan zou het mogelijk een optie zijn om mensen eerst een goede training te laten volgen, voordat ze beginnen aan een pitbullavontuur. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

RB

error: Kopiëren mag niet!