Mammie en pappie wisseljongens nu ook actief op facebook

‘Wissele… wissele mammie…wissele pappie…’

Wie werkelijk erin geloofde dat de omstreden valutawet de valutawisselkoersen omlaag zou brengen en de cambio- en zwarte marktkoersen tot het verleden zouden laten behoren heeft zich behoorlijk vergist. Het tijdperk waar de wisseljongens in de jaren ‘80 en ‘90 nog op verschillende hoeken van de straten in de binnenstad stonden en de samenleving alsnog op een illegale wijzen de mogelijkheid boden om hun vreemde valuta tegen een veel hogere wisselkoers te kunnen verkopen of vreemde valuta te kunnen kopen, is weer terug. “Wissele… wissele mammie…wissele pappie…de beste koers!”, is een bekend geluid uit die tijd. Met de moderne technologie hebben deze mammie en pappie wisseljongens zich echter verplaatst naar de social media, waaronder facebook, om zo klanten op een veel veiliger manier te benaderen. De advertenties van deze zwarte-markt-geldwisselaars worden in grote groepen als ‘things for sale’ geplaatst. De zwarte-markt-koers is merendeels tussen de SRD 12 en SRD 13 voor een Amerikaanse dollar. Anderen gaan zelf zover om tot aan huis de service te verlenen. De toeloop van klanten, aan de hand van de reacties, blijkt enorm te zijn.

Vier koersen

De valutawet heeft het belangrijkste doel tot nu toe niet bereikt, want de unificatie van de koers is uitgebleven en goederen in de winkels zijn niet gedropt. Integendeel stijgen de prijzen en bouwmaterialen zijn haast onbetaalbaar geworden. Er zijn vier koersen op dit moment. De cambio’s hebben de opkoopprijs van de US-dollar verhoogd van SRD 8.50 naar SRD 9.50 en de euro is van SRD 9 naar SRD 10 gegaan. De banken hanteren een koers van boven de SRD 10 voor de US-dollar en SRD 11 voor de euro. De zwarte marktkoers daarentegen ligt tussen de SRD 12 en SRD 14 voor de US-dollar. De officiële verkoopkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is SRD 7.52 en voor de euro is dat SRD 8.18. Bij wet moet de officiële koers van de CBvS worden gehanteerd. Hier houdt echter niemand zich aan. In de valutawet die op 21 maart is aangenomen, staat dat ‘het eenieder verboden is voor vreemde valuta transacties een andere wisselkoers te hanteren dan de wisselkoers zoals gepubliceerd door de CBvS’.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: