Deel 1: Moeten de verkiezingen van 25 mei 2020 doorgaan?

Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, is van mening dat de voortgang van de verkiezingen op 25 mei 2020 afhangt van wat er nog gebeurt in relatie tot het Covid-19 virus. “Daar zullen we naar moeten kijken, want er zijn nog belangrijke onderdelen in de maatregelen, zoals het terughalen van onze 900 landgenoten in het buitenland. Het is op dit moment dus nog geen ja/nee vraag, maar op gegeven moment moeten we wel een cut-off date hebben van wanneer we een besluit zouden moeten nemen als het uitgesteld moet worden. Het belangrijkste voor ons is de volksgezondheid en daar leveren wij in elke zin onze bijdrage in.”

Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de Palu, denkt dat de verkiezingen door kunnen en moeten gaan, ook omdat deze regering financieel-economisch al aan het eind van haar Latijn is. “De pandemie is in Suriname prima onder controle, en er zijn voldoende effectieve maatregelen tegen genomen, dus dat is geen reden om de verkiezingen niet te laten voortgaan.” Ook Jim Hok, de voorzitter, deelt die mening en vindt dat het moet kunnen. “Het technische is al in orde, de stemlokalen, stembrieven, trainingen van het personeel, de kiezerslijsten zijn zelfs al ingediend, dus wat betreft de covid-19 issue is het slechts een kwestie van social distancing en handhygiëne, zoals altijd.”

Angelique del Castillo van DA’91 is van mening dat, zoals de zaken er nu voor staan, er geen reden is om de verkiezingen te verschuiven. “Wat wel  gebeurt, is dat de politieke organisaties het werk wel erg bemoeilijkt wordt door de maatregelen, waar de coalitiepartijen zelf zich niet aan houden! Men zou de avondklok kunnen verzetten naar 10 of 11 uur, en de beperking op het aantal mensen verruimen. De mensen van de regeringspartijen hebben pasjes en zijn de hele nacht wel op pad, en zij houden gewoon hun bijeenkomsten. De president zit toch gezellig tussen het volk? Maar wij moeten ons wel aan de regels houden, en dat doet ons wel tekort. Maar, de verkiezingen moeten absoluut doorgaan, want met deze beleidsmakers kunnen we echt niet verder, ze kunnen niet eens de pensioenen uitbetalen! De economie ligt helemaal stil, dus de verkiezingen kunnen liever eerder dan later!”

Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur grapt: “Alleen als de president zegt dat er ook tijgers in het bos besmet zijn met Coronavirus kunnen ze misschien niet doorgaan, maar anders zie ik niet waarom, alles is al in place toch? Winkels gaan al open, de hitte helpt ook mee, ik maak me alleen nog een beetje zorgen over de repatriëring, dat moet ons niet in problemen brengen, maar verder is alles al ready voor de verkiezingen. Onze gezondheid gaat wel voor, maar alleen als er een bijzondere omstandigheid is of komt, denk ik aan uitstellen, en dat is er op dit moment zeker niet”.

Veel meer overtuigd is Maisha Neus van STREI! “Ja, de verkiezingen kunnen doorgaan, en zeker, ze moeten ook doorgaan. Als Frankrijk en andere veel grotere landen, met veel meer mensen, de verkiezingen door kunnen laten gaan, waarom zou dat hier anders moeten? Neem de juiste voorzorgsmaatregelen, dan komt het goed. De economische situatie vereist ook dat ze doorgaan!”

“Zolang de garantie geboden kan worden van eerlijke, vrije, geheime en transparante verkiezingen, dan sta ik erachter dat de verkiezingen doorgaan. Op dit moment ben ik daarvan nog niet gegarandeerd.” Dat zegt Steven Alfaisie, voorzitter van Doe. “We zijn erg beperkt in onze campagnevoering en zo, want wij houden ons aan de maatregelen, maar de regeringspartijen niet, en dat geeft een ongelijke situatie. Men gaat vrolijk verder met hun propaganda. Ook de rol van internationale waarnemers baart ons zorgen, want op dit moment is dat niet gegarandeerd, en dan is er de organisatie van de dag zelf, in het kader van de Covid-19 dreiging, daar is nog veel onduidelijkheid over. Controle moet er wel zijn, en goed ook, anders laten we ruimte voor fraude. Als de garantie er is dat aan alle voorwaarden voldaan is, dan hebben wij geen probleem, en dat zien wij nu nog niet zo helder. Maar als er uitstel zou komen, dan zou het in goed en duidelijk overleg met de politieke partijen en instituten zoals OKB en CHS moeten gebeuren. We hebben haast ja, dat de situatie verandert, maar alle spelregels moeten wel goed in place zijn.”

Ook Marinus Cambiel, ondervoorzitter van de Abop, zegt niet in te zien waarom de verkiezingen niet door zouden moeten gaan. “Kijk, als hij niet verder in problemen wil komen, dan zal hij de verkiezingen zeker houden. Hoe langer Bouterse aanzit, hoe groter zijn problemen worden, tenzij ze met een kristallen bol werken. Met nog 5 jaren mandaat kan hij allerlei dingen doen, maar nu heeft hij geen mandaat meer en zijn kaarten liggen niet erg gunstig. Corona? Nee, Nelson Mandela heeft ons geleerd om gewoon alles te doen, maar wel voorzichtig, dan komt het zeker goed. Niet alleen met Corona moet je voorzichtig zijn, om lang te kunnen leven moet je ook met wat je eet en drinkt voorzichtig zijn, maar voor de rest mogen de verkiezingen komen, wij zijn helemaal gereed!”

In ons volgende editie leest u ook de meningen van de andere voorzitters van de deelnemende partijen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: