Hoogste militaire uitgaven sinds einde van Koude Oorlog

De wereldwijde militaire uitgaven bedroegen in 2019 naar schatting 1770 miljard euro. Dat is 3,6 procent meer dan het jaar voordien. Toen waren de uitgaven voor het eerst in 7 jaar opnieuw gaan stijgen. De Verenigde Staten steken met kop en schouders uit boven China en India. Dat staat in het jaarrapport van het Zweedse onderzoeksinstituut SIPRI.

De Verenigde Staten gaven met 675 miljard euro veruit het meeste uit. Ze waren zo goed voor 38 procent van de wereldwijde militaire uitgaven. Op de tweede plaats staat China dat voor 240 miljard euro aan wapens en materieel kocht. India volgt met 65 miljard euro.

Volgens de denktank is het de eerste keer dat twee Aziatische landen, China en India, in de top drie staan. Rusland en Saoedi-Arabië sluiten de top vijf af.  In de top tien zijn ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk terug te vinden.

error: Kopiëren mag niet!