‘Dodental pandemie 60% hoger’

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus kan 60% hoger zijn dan tot nu toe officieel is geregistreerd. Dat berekent de Financial Times op grond van een eigen analyse. In veertien landen, waaronder Nederland, laten de statistieken zien dat de oversterfte in maart en april tezamen 122.000 doden bedraagt, terwijl er 77.000 overledenen als gevolg van het virus zijn geregistreerd. In alle landen is de oversterfte vele malen hoger dan het aantal geregistreerde overledenen aan het coronavirus.

Het aantal doden in België steeg met 60%, met 51% in Spanje, 42% in Nederland en 34% in Frankrijk. Lokaal steeg het aantal doden nog sterker waar een grote uitbraak was, bijvoorbeeld in Bergamo met 464%, New York 200% en Madrid 161%. De krant rekent voor dat als dit geëxtrapoleerd wordt over alle landen waar een uitbraak is dat er dan zo’n 318.000 doden zouden zijn, in plaats van de nu ruim 201.000.

error: Kopiëren mag niet!