Kabinet St Lucia akkoord met 75% loonsverlaging in het licht van de economische crisis

Het kabinet van ministers van Saint Lucia heeft ingestemd met een salarisverlaging van 75% om de economische crisis van COVID-19 aan te pakken, bevestigde Loop News woensdag 22 april 2020.

Voorafgaand aan de zitting van het Parlement van dinsdag, onthulde de Minister van Handel, Bradley Felix, dat de besprekingen betreffende loonsverlagingen voor parlementariërs in vergevorderde stadia waren en van het Kabinet 75% van de salarissen zou krimpen.

“De parlementariërs waren de eerste op het blok aangezien het betrekking heeft daarop,” vertelde Felix verslaggevers dinsdag, en voegde toe, “Het is over de hele linie.”

De besprekingen tussen de regering van Saint Lucia en de vakbonden die de werknemers in de publieke sector vertegenwoordigen, zijn onderwerp van gesprek geweest op sociale media, terwijl de verschillende partijen de komende drie maanden in het kader van de COVID-19-crisis onderhandelen over de betaling van de salarissen van de werknemers.

Volgens documenten van het Ministerie van Financiën, die in het publieke domein circuleren, zijn de maandelijkse inkomsten van de overheid gedaald van 110 miljoen dollar per maand tot ongeveer 30 miljoen dollar in de afgelopen 2 maanden dat COVID-19 het eiland heeft getroffen.

Dit heeft dus een cashflowcrisis veroorzaakt voor de regering, die ambtenaren salarissen van 43 miljoen dollar per maand moet betalen en tegelijkertijd de schuldenlast van ongeveer 40 miljoen dollar per maand moet afbetalen.
Er doen geruchten de ronde over ambtenaren die een loonsverlaging van 50% zullen krijgen, maar de regering van Saint Lucia en de verschillende vakbonden zijn nog steeds in discussie over deze kwestie.
Volgens een brief van de regering aan de vakbonden wordt het volgende voorgesteld:

  • Werknemers in de rangen 1-7 ontvangen 100% van hun salaris.
  • Werknemers in de rangen 8-18 ontvangen 50% van hun salaris in contanten en 50% in de vorm van een beleggingsobligatie van de overheid (voor 3 maanden).
  • Werknemers in de rangen 19-21 ontvangen 25% van hun salaris in contanten en 75% in de vorm van een staatsobligatie (voor 3 maanden).
  • Overheidspensioengerechtigden ontvangen 100% van hun maandelijkse pensioen

“De vakbonden hebben ook de kans gekregen om met verschillende opties te komen die in feite niet zijn gerealiseerd, ze hebben wat extra tijd gekregen van ons om al deze opties te bespreken. Het is een van die momenten van uiterst moeilijk tijden en we moeten proberen “out of the box” te denken hoe we kunnen omgaan met het tekort aan inkomsten,” zei Felix.

Veel wereldleiders nemen unieke stappen om de ongekende situatie aan te pakken.
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigde aan dat zij en andere topambtenaren van de regering een loonsverlaging van 20% zouden accepteren tijdens de pandemie van het coronavirus.
Het Rwandese kabinet van ministers zal hun salarissen van april doneren aan de strijd tegen het coronavirus.

De regeringsleden, parlementsleden, regeringsadviseurs en directeuren van overheidsbedrijven op Aruba zouden in het kader van de crisis tot 31 december 2020 een loonsverlaging van 10% krijgen.
Hoewel de onderhandelingen met de vakbonden nog steeds aan de gang zijn, is Loop News betrouwbaar geïnformeerd door hoge regeringsfunctionarissen dat het kabinet van ministers die geen deel uitmaken van een vakbond, onderling zijn overeengekomen om een salarisverlaging van 75% te accepteren als onderdeel van de inspanningen om te helpen met de cashflowproblemen van de overheid als gevolg van COVID-19.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: