Hosselen aan de orde van de dag

In Paramaribo, omgeving Drambrandersgracht, Zwartenhovenbrugstraat, Saramaccastraat, Centrale Markt, Ondro Bon, Heiligenweg, Maagdenstraat en andere locaties, neemt het aantal hosselende personen (mannen en vrouwen) die passagiers vervoeren in kleine busjes en privéauto’s met de dag toe. Tientallen stationeren bij de busterminal aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Deze dienstverleners zonder busvergunning vangen daarmee de leemte op, die is ontstaan door het stopzetten van het openbaar vervoer vanwege de dreiging die van het Coranavirus uitgaat.

Passagiers worden belaagd

Het is een hossel van jewelste, voorbijgangers worden aangesproken. Het komt voor, dat meerdere chauffeurs tegelijkertijd een passagier proberen te bewegen, als het ware storen en belagen om van hun dienst gebruik te maken. De bus vertrekt pas als het vol is. Als dat niet het geval is, moeten de personen die vervoerd worden meer betalen. Het is ‘take it or leave it’.

Tarief 400 tot 500% hoger

Ogenschijnlijk doen zij, die hosselen op de routes Albina, Moengo, Paramaribo-Lelydorp, Sonny Point, Nieuw Weergevondenweg en Para de beste zaken. De prijs is 400 tot 500% hoger dan het tarief, dat onder normale omstandigheden aan particuliere lijnbushouders betaald moet worden.

Lijnbushouders ergeren zich

“Het Covid-team treedt niet op tegen deze levensgevaarlijke omstandigheden. Zijn zij ziende blind? De status-quo, de orde en het recht worden niet nageleefd en regering verzuimt de noodmaatregel te handhaven. De lijnbushouders moeten het ontgelden. Wij zijn al weken aan de ketting gelegd zonder inkomsten. De regering heeft een in de miljoenen lopende achterstand in de uitkering van de brandstofcompensatie, maar maakt zich daar niet druk over. De regering heeft ons aan het lot overgelaten. Er wordt gedreigd met intrekking van vergunningen en andere strafmaatregelen”, aldus een buschauffeur die zich groen en geel ergert

Oogluikend toegelaten

Een passagier/fotograaf die de toestand wilde vastleggen voor de geschiedenis werd bedreigd. De politie, de busterminalbeheerder, politie en andere gezagdragers lieten het wangedrag oogluikend toe.

Transport naar het binnenland

Gebleken is dat de hosselaars, die de routes in het district Brokopondo en verder het binnenland in gaan, rijden alsof er niets aan de hand is. Ze negeren de Coronavirusmaatregelen. “Wat voor zin heeft het maatregelen te treffen die niet gehandhaafd kunnen worden”, wordt hoofdschuddend opgemerkt door een leerkracht, die noodgedwongen thuis zit.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: