Gepensioneerde: “Dit moet de eerste en laatste keer zijn dat de regering deze grap uithaalt”

Hugo Pinas, gepensioneerde en voormalig DNA-lid, zegt aan Dagblad Suriname, als trekker van het actiecomité van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden (BBGO), dat de senioren niet te spreken zijn dat zij vorige week niet over hun pensioen konden beschikken. Ondertussen zijn de gelden gestort. Het voormalig parlementslid is echter nog steeds niet te spreken daarover, want hij herhaalt het motto van de actiegroep dat “de senioren liever op straat sterven in een actie dan thuis doodgaan van de honger”. In februari liep Pinas al samen met ontevreden gepensioneerden op straat, van het KOB-gebouw naar het gebouw van de BBGO. Ondanks dat de pensioenen zijn gestort, hoopt Pinas dat deze situatie zich niet iedere maand zal herhalen.

“Heel wat personen hebben signalen gegeven en tot afgelopen zondag werd ik ermee geconfronteerd en werd ik platgebeld. De mensen vinden het erg dat ze hun geld niet hebben kunnen ontvangen”, schetst Pinas. “Buiten de mensen om hebben ook toppers in het land mij gebeld dat senioren tot bij hun thuis om eten zijn gaan vragen. En dat vond ik verschrikkelijk. Samen met de voorzitter van de BBGO zijn we het heel weekend bezig geweest”, vertelt de gepensioneerde  volksvertegenwoordiger. “Wij als senioren houden er rekening mee dat het niet is uitgesloten, aangezien men de gelden van het Pensioenfonds heeft opgemaakt, dat er een maand zal aanbreken dat we niet of heel laat onze pensioenen zullen krijgen. Want als men een keus moet maken dan zal men voor de actief dienende ambtenaren kiezen.”

Pinas vindt het geen goede zaak dat pensioengelden worden gebruikt. “Je zou het wel kunnen beleggen om het vermogen te laten groeien. Maar men gebruikt het geld, waardoor de overheid gelden voor het Pensioenfonds moet storten. Ik heb 37 jaar gewerkt voor de overheid en deze 37 lange jaren maal 12 heb ik mijn pensioen gestort. Niemand doet mij een genoegen om mij mijn pensioen te geven. Het is mijn recht. En als men aan mijn pensioen komt, ben ik bereid om gerechtelijke stappen te ondernemen, desnoods volgt er een internationale aanklacht.” Pinas benadrukt dat als deze laatbetalingen eerder een regel dan uitzondering worden, dit de senioren niet onberoerd zal laten. “Dan gaan wij alle Corona afspraken aan de kant zetten, want het is ons geld. Als we zonder brood en eten blijven, dan komen wij op straat. Dit moet de eerste en laatste keer zijn dat de regering deze grap uithaalt. We hebben nog genoeg fighting spirit om de straat op te gaan.” Pinas laat weten dat als de gelden afgelopen maandag niet waren gestort er een actiemodel was gepland. “Zeker nu het geld ontwaar en de spullen in de winkel duurder zijn geworden, hebben wij ons geld op tijd nodig, want we leven van maand tot maand”, aldus Guno Pinas, woordvoerder van het actiecomité van de BBGO.

RB

error: Kopiëren mag niet!