Uitvaartdiensten worden live uitgezonden voor familie in het buitenland

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Hemnat Awadhpersad, eigenaar van uitvaartbedrijf Aakhri Safar Mijn Zorg, dat in de huidige omstandigheden, waar het onmogelijk is voor nabestaanden om naar Suriname af te reizen bij het overlijden van hun dierbaren, er via videolink de uitvaart wordt gedeeld met de nabestaanden. “Alles wordt via app live uitgezonden”, stelt Awadhpersad. Hij geeft aan dat zijn bedrijf gemiddeld 2 uitvaartdiensten per dag verzorgt. Over de protocollen en restricties, die ingezet zijn in verband met het Coronavirus, stelt hij dat er duidelijke afspraken gemaakt worden met de nabestaanden. Recentelijk zijn de maatregelen voor rouwdiensten en begrafenissen enigszins versoepeld. Was het eerst zo dat maximaal 10 personen werden toegestaan, nu mag men wel 30-50 personen toestaan in de aula’s en bij begrafenissen, na afstemming en met goedkeuring zelfs meer, zolang de 2 meter social distancing in acht wordt genomen.

Awadhpersad stelt dat bij crematies meestal het stoffelijk overschot rond 10.00 uur ‘s morgens thuis bij de overledene wordt gebracht. De nabestaanden worden geadviseerd om geen stoelen of zitplaatsen beschikbaar te stellen. Men kan op een andere manier afscheid nemen. Tegen 12.00 uur worden er wel stoelen gezet voor de directe nabestaanden, waarbij de pandit de dienst leidt. En dan vertrekt de stoet naar het crematieoord. De nabestaanden weten over de situatie. Zij worden geïnstrueerd en iedereen is op de hoogte. Over het algemeen gaat het niet moeilijk. Het gaat vrij gemakkelijk vooralsnog, stelt Awadhpersad.

SAM

error: Kopiëren mag niet!