Wilgo Valies: “Onderwijsministerie is amateuristisch bezig”

Wilgo Valies

De politicus Wilgo Valies (NPS) is van mening dat het Onderwijsministerie onvoldoende doet om het huidig schooljaar te redden. Zo geeft hij in gesprek met Dagblad Suriname aan dat minister Lilian Ferrier onderwijs via de televisie heeft aangekondigd, terwijl de voorbereidingen daartoe niet in orde zijn. Gaat het door of niet? Welke rol gaan de leraren daarin vervullen? Hoe ziet het kostenplaatje eruit? Hoe zal controle plaatsvinden, zodat scholieren het televisieprogramma ook daadwerkelijk volgen en begrijpen? Allemaal onduidelijkheden die men laat voor wat het is.

“Onlineonderwijs is een optie, maar het moet goed voorbereid worden. Het is een model om het leed te verzachten, maar onlineonderwijs zal het onderwijs zoals we dat altijd hebben gegeven nooit kunnen vervangen”, stelt Valies. Hij noemt het ministerie amateuristisch. Hij kan zich indenken dat de Covid-19 toestand vrij complex is, maar het is niet de bedoeling om het wiel opnieuw uit te vinden. “We moeten kijken hoe andere landen het aanpakken en daaruit leren en toepassen.” Valies onderstreept dat het belangrijkste nog steeds is om de leraren te betrekken om hieruit te komen.

Het onderwijs betreft overigens alle onderwijsniveaus en niet alleen de basisscholen. Zodra er ergens een gap ontstaat in het onderwijsprogramma, voorspelt Valies nog grotere problemen dan er nu zijn. Hij waarschuwt voor een nyang patu met het onlineonderwijs. “Geld speelt een rol bij afstandsonderwijs. Het moet geen money making business zijn, want de bedrijven staan klaar om materiaal aan te bieden.” Valies vermeldt tot slot dat de leraren hoe dan ook in beeld gaan moeten komen: leraren zijn niet vervangbaar of uit te schakelen met onlineonderwijs. 

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: