“Voedselpakketten fu naki dagu”

Gesprekken met bejaarden leverden het volgende op. “Is het te ver gezocht om het noodlijdend Suriname te vergelijken met de Israëlieten die 40 jaar doolden in de woestijn? Suriname vaart al net zolang op de koers van de revolutie. De Israëlieten kregen manna te eten die uit de hemel regende. Vandaag regent het voedselpakketten fu naki dagu.”

Diepere noden worden verborgen

“De regering slaat zich op de borst: “Het volk heeft te eten”. Deze regeerpraktijk wordt gevoerd om de gunst van het volk te winnen door oppervlakkige behoeften van het volk te lenigen. De diepere noden worden daarmee verborgen. De situatie wordt mooier voorgesteld dan het is.”

Een gegeven paard niet in de bek kijken

 “Ik ben een alleenstaande arme vrouw, ben geholpen en blij met de voedselpakketten die de laatste tijd van alle kanten worden geschonken. Het is gewoonte geworden, dat ik meerdere keren per maand voedselpakketten toegeschoven krijg. Een gegeven paard mag niet in de bek worden gekeken, maar 3 voedselpakketten binnen een maand is aan mijn verspild. Bij mij gaat zo een pakket maandenlang mee”, aldus een bejaarde.

Gezondheidsdieet

De eerste levensbehoeften van een alleenstaande bejaarde met ziekte onder de leden is anders dan dat van gezinnen en jongeren die veerkrachtiger zijn. Als de regering, politieke partijen en anderen goedhartige bejaarden beter tegemoet willen komen, is het is raadzaam om voedselpakketten die aan bejaarden en zieken worden verstrekt, op maat te snijden. “Ik heb kilo’s beschimmelde gele en groene erwten en uitgedroogde knoflook. Efu yu libi den tumsi langa a o buku en verspreiden een muffe geur. Bovendien komt driekwart van de voedselpakketproducten niet overeen met mijn gezondheidsdieet.”

De mens leeft niet alleen van brood

“Brood alleen maakt niet gezond en gelukkig. Als je alleen brood hebt, ben je arm. Gezegd wordt dat brood en spelen slaat op de praktijk om de gunst van het volk te winnen door oppervlakkige behoeften van het volk te lenigen, namelijk eten en vermaak. Iets in die geest kunnen de ouderen best gebruiken.”

Paramaribo onvriendelijk voor bejaarden

“Met brood wordt volgens mij bedoeld, alles wat de mens nodig heeft om een waar bestaan te hebben. Ik bedoel een luisterend oor, gezelschap en respect. Wij missen aandacht, eenzaamheid is een bittere pil. Onze verzorging en medicijnen laten veel te wensen over.  Wij zitten thuis in quarantaine. Dat heeft niets te maken met het Coronavirus. Paramaribo met haar ontelbare opengebroken trottoirs, open rioleringsputten, kriskras geparkeerde voertuigen op voedpaden, maken uitgaan tot een gevaarlijke bezigheid voor bejaarden vooral.  De hoofdstad is onvriendelijk voor ouderen. Daardoor komen wij de straat minder op en zitten als het ware thuis opgesloten.”

Bigi Sma Dey

Dat seniorenburgers behoefte hebben de deur uitgaan, bewijst het succes van Bigi Sma Dey. Bij duizenden haalde deze leeftijdsgroep het hart op tijdens deze uitjes. Er werd met volle teugen genoten ondanks het vermoeiende van het uitstapje. Bigi Sma Dey vraagt naar meer. De lange busritten, de stroef verlopende catering en andere ander ongerief worden op de koop toe genomen.

HD

error: Kopiëren mag niet!