Onze gezondheid is een ieders verantwoordelijkheid!

Vandaag mochten weer 95 personen hun quarantaine verlaten na een succesvolle exit-screening. Daar zaten dus geen besmette of zieke personen tussen, nu resten nog slechts 41 personen in quarantaine die ook dit weekend ontslagen zullen worden. Dit deelde dr Cleopatra Jessurun mede op de persconferentie van het Covid-19 team op vrijdag 17 april.

Ze gaf ook aan dat bij de repatriatie vlucht welke aanstaande maandag zal plaatsvinden, er geen covid-19 suspects (verdachte gevallen) zullen worden toegelaten, die moeten in Nederland naar de medische diensten gaan. Op de vlucht zal er ook minstens 1 arts zijn, en die arts en de bemanning zullen volgens protocollen goed beveiligd zijn. De passagiers ondergaan reeds op Schiphol een gedegen screening, zullen aan boord mond/neuskapjes aanhebben welke bij aankomst hier op de juiste wijze worden vervangen door nieuwe chirurgische maskers. Gedurende de vlucht is er ook observatie en temperatuuropname. Via de intercom wisselt de arts dan informatie uit met de passagiers. Tevens zullen achterin het vliegtuig twee rijen vrijgehouden in geval er toch iemand ziek mocht zijn of worden. 

In Suriname wordt men met bussen van de overheid overgebracht naar de overheids quarantaine, waar men van al het nodige, drie maals daags, schoonmaakmiddelen en dergelijke, voorzien zal worden. Daar zullen ook weer speciale leefregels worden medegedeeld en op schrift gegeven worden. Deze quarantaine gebeurt middels een contract dat men verplicht is te tekenen. Er wordt ook gezorgd voor gezondheidswerkers indien nodig en zelfs telefonisch voor psychologische hulp en maatschappelijk werkers. Op de 15de dag vindt de fysieke exit screening plaats en mogen de personen naar huis. 

Wanneer de twee weken voorbij zijn, kan er afhankelijk van de situatie weer een repatriatie vlucht plaatsvinden. “Onze gezondheid is een ieders verantwoordelijkheid,” zei Dr Jessurun.

error: Kopiëren mag niet!